Advertisement
HABERLER ABONE OL

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kovid-19 pandemisinden toparlanmayı desteklemek için yoğun bir kamu harcaması planı sunmayı planlayan ilk Avrupalı liderler arasında yer almıştı. Seçimlere yedi aydan biraz fazla süre kala, Macron hükümeti fiilen icraatta bulunduklarını göstermeye yönelik bir kampanya hazırlıyor.

Macron hükümetinin Başbakanı Jean Castex, Pazartesi günü 100 milyar euro (119 milyar dolar) büyüklüğündeki Fransa Yeniden Sunuş programının birinci yıldönümü dolayısıyla endüstriyel bir etkinliğe katılacak ve bölgedeki üretim tesislerini ziyaret edecek.

Planın ilk baştaki hedefi hızlı bir ekonomik etki ve üretimi özellikle önceki güçlü sektörlerde tekrar Fransa’ya getirmekti. Hükümet halihazırda ekonominin bu yıl yüzde 6 büyüme patikasına oturtulmasına ve işsizliğin kriz öncesi seviyelerinin hafifçe altındaki yüzde 8’e inmesine yardımcı olan planın itibarına sahip.

Castex, teşvik planının getirdiği iyileşmenin detaylarını değerlendiren bir raporda, “Sonuçlar, yalnızca krizin temel risklerinin kontrol altına alınması anlamında değil, aynı zamanda ülkenin sadece birkaç aylık dönemde dinamizmini tekrar kazanması ile de, iyimser beklentilerin ötesine geçmiş durumda” dedi.

Ancak Castex’in katılacağı etkinlik öncesi isim vermeksizin değerlendirmelerde bulunan yetkililer, hükümetin manşet rakamlarla bölgelerde yankılanan etkiler arasındaki boşluktan endişe duyduğunu kaydediyorlar.

"Hükümet 8,885 firmaya destek olacak"

Bunu değiştirme çabaları dahilinde, Castex, fonların yaklaşık yarısının bir yıl içinde sağlandığını ve yüzde 70’inin de yıl sonuna dek sağlanacağını gösteren rakamlar sunacak. Hükümet ayrıca, devlet yardımının üretimin modernizasyonunu sağlamak ve 231,000 kişilik istihdamı desteklemeye yardımcı olmak için 8,885 firmaya destek olduğunu da söyleyecek.

Macron öte yandan, önümüzdeki haftalarda, ekonomiye desteği daha az hedefleyen ve hidrojen ve yapay zekâ gibi yeni sektörlerin geliştirilmesi konusuna daha fazla odaklanan diğer bir yatırım planını da sunmaya hazırlanıyor.

Eski Avrupa Merkez Bankası İcra Kurulu üyesi ve şimdi Bank of International Settlement’ın İnovasyon biriminin başında bulunan Benoit Coeure, Ekim ayında, Macron’un toparlanmayı destekleme çabalarının makroekonomik etkilerine ilişkin bir rapor sunacak.