Advertisement
HABERLER ABONE OL

Otomotiv Zirvesi 2024’ün bu haftaki konuğu Castrol Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya (TUCA) Direktörü Nilay Tatlısöz oldu.

Bloomberg HT yayınına katılan Tatlısöz “2022’de 732 binler seviyesinde tamamlanan yeni araç satışı 2023’ün sonunda 1 milyon 283 bin adetlik bir rakama ulaştı. Bu bir rekor. 2023’teki bu satışların 2024’e geçtiğimizde biraz daha olağan seviyesine geleceğini tahmin ediyoruz. Öte yandan, Türkiye’deki popülasyonu ve kişi başına düşen araç sayısını düşündüğümüzde, yıllık araç satışında hala 1 milyonun üzerinde bir pay olduğunu da düşünüyoruz” dedi.

Petrol Sanayicileri Derneği’nin (PETDER) rakamlarının geçtiğimiz hafta yayımlandığını söyleyen Tatlısöz “2023’te madeni yağ sektörü otomotivde yaklaşık yüzde 20’lik bir büyüme gösterdi. Bütün madeni yağlarda ise bu yüzde 17 seviyesinde gerçekleşti. Biz de şirket olarak bu seneyi buraya paralel bir büyüme ile tamamladık. 2024 yılında yeni oyuncular devreye geldi. İlk defa hibrit artı elektrikli araçlar 2023 rakamında toplam rakamın toplam satışların yüzde 17,5’ini oluşturdu. 2024’te bunun kalıcı mı olacağına bakacağız" diye konuştu.

Tatlısöz "Elektrikli araçlarda motor yağı yok; ama transmisyon sıvıları var. Başka sıvılar var. En önemlisi ise bataryaların soğutulmasını ve oradaki ısının uzaklaştırılmasını sağlayan batarya soğutma sıvıları var. Her 3 elektrikli araçtan birinde Castrol’ün sıvıları var" dedi.