Advertisement

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, son dönemde buğday piyasasındaki fiyat hareketlerine ilişkin olarak bazı tedbirlerin masada olduğu bilgisini aldıklarını söyledi.

Akıllı Tarım programında Bloomberg HT Tarım Editörü İrfan Donat'ın sorularını yanıtlayan Külahçıoğlu, bakanlık nezdinde iç piyasadaki fiyatları kontrol etmek adına ihracata dair bazı kısıtlayıcı tedbirlerin gündemde olduğunu ifade etti.

Külahçıoğlu, "Bu tedbirlerden bir tanesi de maalesef ihracatın durdurulmasına yol açacak bir tedbir. Bundan şunu kastediyorum. Makarna sektörü hem Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında hem de kati ihracat dediğimiz iç piyasadaki buğdayla ihracat gerçekleştirebiliyor. Bunun önüne geçmek için kati ihracatın durdurulması yönünde bir çalışma var. Bu da aslında Türkiye makarna ihracatını durdurmak anlamına geliyor. Çünkü bizim buğday ithal edebileceğimiz ülkeler ve süreler kısıtlı. Şuanda bizim için böyle bir kararın alınması halinde en erken buğday getirebileceğimiz ülke Kanada ve bunun da ülkemize gelmesi Ocak 15'i bulur. Bugünden yarına ihracatın durdurulmasına yönelik alınacak bir tedbir, 'önce ithalatı yapın' dendiğinde söz konusu ihracatı tamamen durduracaktır" dedi.

İhracatın sadece Döviz getirmek anlamı taşımadığına dikkat çeken Külahçıoğlu, "İhracat şu anlamda önemli... Hem ülkemize döviz getiren bir sektör hem de aynı zamanda belirli ve yüksek üretim avantajlarını kullanarak genel üretim maliyetlerimizi düşürüyoruz ve bu avantajı da iç pazara yaptığımız satışlara yansıtıyoruz. Bunun engellenmesi halinde hem içeride önümüzdeki yıl için çiftçi makarnalık buğday ekmek istemeyecek hem de ister istemez maliyetlerimiz artacak ve bu da raftaki makarna fiyatlarına yansıyacak. Sıkıntılı bir süreçteyiz" dedi.

Makarna sektörünün 153 ülkeye ihracat yaptığını ve söz konusu pazarın 25 yılda kazanıldığının altını çizen Külahçıoğlu, "Bizim birkaç ay için de olsa bu tedarik zincirinden düşmemiz, aksatmamız, otomatikman bu pazarlardan çıkmamız anlamına gelir. Yani burada alınacak 3 aylık bir tedbir, bizim önümüzdeki 30 yıla mal olur. Bu pazarlara bir daha girmemiz çok çok zor olacaktır" diye konuştu.

İrfan Donat - Bloomberg HT Tarım Editörü

idonat@bloomberght.com