Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Meksika Merkez Bankası, perşembe günü beklentiler dahilinde olmayan bir faiz artışına giderek ekonomistleri şaşırtırken Meksika pesosu karar sonrasında yüzde 1,57 değer kazandı.

Gösterge faizini 25 baz puanlık bir artış ile yüzde 4,25’e çıkaran Meksika Merkez Bankası, piyasada daha fazla sıkılaşmanın gelebileceğine dair beklentileri artırdı. Faiz üzerine işlem gerçekleştiren traderlar 25 baz puana ek olarak 115 baz puanlık bir artış daha bekliyorlar.

Meksika yukarı yönlü fiyat baskılarıyla mücadele etmeye çalışırken faiz kararından sadece birkaç saat önce açıklanan enflasyon verisi beklentilerin üzerinde gelmişti.

Meksika Merkez Bankası, hafta başından bu yana faiz artırımına giden üçüncü gelişen ülke merkez bankası oldu. Macaristan Merkez Bankası, salı günü gösterge faizi yüzde 0,6'dan yüzde 0,9'a çıkarırken, Çek Cumhuriyeti Merkez Bankası da çarşamba günü gösterge faiz oranını 25 baz puan artırarak beklentilerle paralel yüzde 0,5’e çıkarmıştı.

İki merkez bankası da gelecekteki artırım kararlarının verilere dayalı olacağını ve enflasyonun istenen seviyelere inene kadar faiz artırımı yapılacağını söylemişti.