Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

Manchester Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Çin Bankaları Program Direktörü Prof. Dr. İsmail Ertürk, merkez bankalarının çıkarmayı amaçladığı dijital paralarının kripto piyasalara etkisinin ilk başta olumsuz olmasının beklendiğini ancak kripto paraları kullanan insanların bunu kullanmaya devam edeceğini söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Ertürk, merkez bankalarının dijital paraları çıkar amacının farklı olduğunu belirterek, "Bu paraların kullanımı kripto paralar gibi yatırım değil kullanım ve reel ekonomi amaçlı. Merkez bankaları daha geniş bir halka, dijital parayı ticarette kullanmaya başlayacak. Ben merkez bankalarının dijital paralarının kripto paralara çok etkileyeceğini sanmıyorum" dedi.

"Kripto paralar faizleri düşük bulan 500 milyon varlıklı insan için önemli bir alternatif"

Kripto paraların dünyadaki gelir ve varlık dağılımındaki bozulmanın da bir sonucu olduğunu ifade eden Ertürk, raporlara göre, dünyada 533 milyon kişinin (Dünya nüfusunun yüzde 11'i) 100 bin dolar ve 1 milyon dolar arasında varlığı olduğunun altını çizerek, "Kripto para için dijital mevduat cüzdanları olanların sayısı ise 100 milyon. Dünyada 500 milyon üzerinde varlığı iyi olan insan faiz oranları çok düşük olduğu için parasını bankalarda tutmak istemiyor. 'Paramı nereye yatıracağım' diye düşündüklerinde karşılarına, kripto para gibi kazandıran bir alan da çıkıyor. Öte yandan müşteriler bu alanlara yatırım yapınca bankalar da bu alanlarda müşterilerine hizmet vermek istiyor. Ama uzun vadede kalıcılığı ne olacağı ve reel ekonomi ile ilişkileri anlamında soru işaretleri olan bir alan" değerlendirmesinde bulundu.

"Bitcoin alım satımlarının yüzde 63'ü kurumsal"

Son dönemde başta Tesla olmak üzere kurumların kripto para kabulüne yönelik açıklamaları kripto paraların ortadan kalkmayacağını artık herkese çok açık bir şekilde gösterdiğini belirten Ertürk; "Şu anda Bitcoin alım satımının yüzde 63'ünün kurumsal yatırımcılar tarafından yapıldığını biliyoruz. Öte yandan Fransa bile kripto paralara yatırım yapacak bir fonun kurulmasına izin verdi. Bunlar bir gerçeklik ama bir şeyi de unutmamak lazım. Ama spekülatif amaçlı kullanımlara da dikkat etmek gerekiyor. Çünkü alım satımların yüzde 90'ının türev piyasalarda oluştuğuna yönelik veriler var" diye konuştu.

"Merkez bankalarının dijital para kararı aslında tepkisel"

Merkez bankalarının dijital para çalışmalarının hız kazandığını da belirten Ertürk, bu konuda niyet ve kararın olduğunun altını çizdi. Şu anda Çin dışındaki büyük merkez bankalarının bir grup oluşturduğunu, basılacak olan dijital paralar arasında nasıl bir uyum olması gerektiği yönünde çalışmaların sürdüğünü ifade eden Ertürk, "Uyum çok önemli. Çünkü Merkez bankalarının dijital para basmaları aslında tepkisel. Kripto paraların uluslararası kullanımı yaygınlaştı. Merkez bankalarının dijital paralarının dijital olarak geçerli olabilmesi için uyum kesin olması gereken bir şey" dedi.