Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) azalan Döviz rezervlerini yeniden artırmaya odaklanırken, BOTAŞ'a döviz satışı sıfırlandı.

TCMB'nin aylık döviz alım-satım tutarları verisine göre Ocak ayında 6 yılın ardından ilk kez BOTAŞ'a döviz satışı gerçekleşmedi. TCMB Aralık 2014 tarihinden bu yana BOTAŞ'a döviz satışı gerçekleştiriyordu. Aralık 2014'te döviz satışlarının başlamasının ardından BOTAŞ'a takip eden 4 ay boyunca 1 milyar doların üzerinde döviz satışı gerçekleşmişti.

2014'ten bu yana TCMB BOTAŞ'a toplamda 44,9 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirildi. 6 yıllık süreçte döviz satışlarının en yoğun olduğu yıl 2015 olarak kaydedildi. 2015 yılında TCMB, BOTAŞ'a 10,5 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirdi. Satışların en düşük olduğu yıl ise 2016 yılı oldu.

Rezervleri güçlendirme stratejisi

2020 yılında hızla azalan rezervleriyle gündeme gelen TCMB, Naci Ağbal'ın yönetime geçmesinin ardından rezervleri artırma stratejisine öncelik vermişti. Yeni Başkan Ağbal Aralık ayında ilk kez kameraların karşısına geçtiği Para ve Kur Politikası metninin sunumunda sinyal vermişti. BOTAŞ'a döviz satışlarının azaltılacağı Naci Ağbal'ın açıkladığı 2021 Para ve Kur Politikası metninde belirtilmişti. Metinde, "Enerji ithalatçısı kamu iktisadi teşebbüslerinin döviz ihtiyacının gerekli görülen kısmı Hazine ve Maliye Bakanlığı ile TCMB tarafından piyasa koşullarına göre doğrudan karşılanabilecektir. Bu kapsamda piyasa şartları elverdiği sürece döviz satım tutarı kademeli olarak azaltılabilecektir." ifadeleri kullanılmıştı.

Son olarak Ağbal, Reuters ile gerçekleştirdiği söyleşide de BOTAŞ'a yapılan döviz satışı konusunda açıklamalarda bulundu. Ağbal, "Para ve Kur Politikası Metninde de belirttiğimiz gibi BOTAŞ’ın Merkez Bankasından olan döviz talepleri piyasa koşullarına göre değerlendiriliyor. Gerekli koşullar olması durumunda bu taleplerin piyasadan sağlanmasına devam edilecek. Bu hususu 2021 yılı Para Kur Dokümanımızda da açıkça ifade ettik." diye konuştu.