Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Rabobank Gelişen Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys Bloomberg HT'ye piyasa beklentisinin üzerinde bir indirim geldiğini belirterek Merkez Bankası'nın faizleri önümüzdeki aylarda daha hızlı indireceğini öngördü. TL'nin ilk yükseliş tepkisi sonrası toparlandığını hatırlatan Matys uzun vade için endişeli olduğunu bildirdi.

Merkez Bankası'nın hızlı indirim yapmaya devam ederse TL'nin ve enflasyon görünümünün kötüleşebileceğini belirten Matys "Bu adımın enflasyonda düşüşün önüne geçeceği konusunda endişeliyim." şeklinde konuştu.

"PSİKOLOJİK SEVİYENİN ALTINA İNDİ"

Finansal Danışman Recep Atakan Bloomberg HT'ye bugün 300 - 400 baz puan indirim beklediğini ve tahminlerinin üzerinde bir indirim gerçekleştiğini kaydederken para politikası metninde yeni bir üslup olduğuna dikkat çekti.

Faizde 'psikolojik seviye' olan % 20'nin altına inerek % 19'lara geçiş yapıldığını söyleyen Atakan "Piyasanın kabul edeceği en üst indirim limitinde kaldı. Merkez Bankası eski metni bırakıp 2019'un tümüne yeni bir vizyon çizmiş. Turizm ve ihracatta büyümeyi ekonomik hareketlenmenin sebebi olarak vurgulamış. Dünyadaki faiz düşüşünün, faiz indirmesinde bu kadar cesur olmasının ana sebeplerinden biri olarak metne yerleştirilmiş." değerlendirmesini yaptı.

PİYASANIN TEPKİSİ OLUMLU

Dolar, ilk tepki olarak 5.70'ten 5.76'ya yükselip daha sonra 5.65'li seviyelere geriledi. Kararın ardından tahvil faizleri düştü. GCM Yatırım Ekonomisti Enver Erkan Merkez'in kendi tahminleri olan % 21.5'in ötesinde bir indirim yaptığını kaydetti. Ancak bu indirimin Türk varlıkları tarafında olumlu yansımaları olduğunu belirten Erkan "Ortaya çıkan bu resim piyasanın 400 baz puan civarında bir faiz indirimi beklentisi önden satın almış olduğunu ve buna hazır olduğunu da göstermektedir." yorumunu yaptı.

Erkan enflasyonda %15’lere düşüş ile Türkiye’nin %8 üzerinde reel faiz vererek emsal piyasalarının çok önünde bu ligde lider durumda olmasının, Fed ve AMB gibi büyük merkez bankalarından beklenen gevşeme politikalarının küresel faizleri düşürüyor olması gibi etmenlerin Merkez Bankası’nın faiz indirimi için gerekli fırsatı verdiğini kaydetti ve bankanın faiz indirmeye devam edeceğini öngördü.


Editör: Merve Saraç Binerer