Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Davos Almanya Başbakanı Merz’den Davos’ta radikal reform çıkışı

Almanya Başbakanı Merz'den Davos'ta radikal reform çıkışı

  • Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) bu yılki oturumlarında kürsüye çıkan Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Avrupa ve Almanya ekonomisi için hırslı bir reform paketini ve yeni stratejik öncelikleri ilan etti.

  • Ancak Merz'in küresel ticaret, savunma ve bürokrasi üzerine yaptığı bu kritik konuşmanın, Davos'taki dinleyiciler tarafından beklenen ilgiyi görmediği ve salonun yalnızca üçte birinin dolu olduğu gözlemlendi.

22 Ocak 2026, 12:58
Güncelleme : 22 Ocak 2026, 13:36

Almanya Başbakanı Merz, Davos'ta kritik reform ihtiyacına dikkat çekti.

Başbakan Merz, Avrupa’nın ekonomik ve teknolojik bağımlılıklarının kıtayı kırılganlaştırdığını belirterek, bu durumun bir güvenlik meselesine dönüştüğünü vurguladı. Almanya’nın bu bağımsızlığı garanti altına almak adına savunma bütçesini %5’e çıkarttığını duyuran Merz, "Ekonomik ve teknolojik bağımlılıklarımızı azaltıyoruz ancak bu ajanda korumacılık içermiyor" diyerek dünya çapında iş birliğine açık oldukları mesajını verdi.

Konuşmasında Avrupa Parlamentosu’nun (AP) engellemelerine rağmen Mercosur anlaşmasının hayati önemine değinen Merz, bu anlaşmanın yüksek büyüme sağlamanın en önemli yolu olduğunu ifade etti. İzolasyon yerine "kucaklayıcı" bir ticaret anlayışını benimsediklerini kaydeden Başbakan; Hindistan, Endonezya ve diğer ülkelerle serbest ticaret anlaşmaları için görüşmelerin sürdüğünü, zorlayıcı kurallar yerine serbest ticaretin önceliklendirilmesi gerektiğini belirtti.

Almanya ve Avrupa Birliği’nin son yıllarda reformlar konusunda "ayak sürüyerek" zaman kaybettiğini savunan Merz, Avrupa’yı "aşırı düzenleme (overregulation) şampiyonu" olarak nitelendirdi. Bu durumdan kurtulmak için İtalya Başbakanı Meloni ile birlikte bir kural listesi ve acil durum planı oluşturduklarını açıklayan Merz, bürokrasiyi azaltarak AB bütçesini girişimciliği kısıtlayan bir yapıdan çıkarmak istediklerini vurguladı.

Sanayi ve enerjide 500 milyar euroluk yatırım planı

Almanya’nın ve AB’nin yeni dünya gerçekliğine uyum sağlaması gerektiğini belirten Merz, özellikle ısınma ve altyapıyı iyileştirmek için 500 milyar euro kaynak ayrılması gerektiğini ifade etti. Enerji maliyetlerinin düşmeye başladığını ancak tüm sistemin yeniden yapılandırılmasının şart olduğunu söyleyen Merz, nükleer enerji konusundaki kararın kesin olduğunu (dönüşün olmadığını) fakat gaz santrallerinin daha verimli çalıştırılması gerektiğini ekledi.

Alman ekonomisindeki verimliliğin son 10 yıldır düşük seyretmesini enerji maliyetleri, bürokrasi ve yüksek işçi maliyetlerine bağlayan Başbakan, çarpıcı bir karşılaştırma yaptı: Alman işçilerin İsviçrelilerden yıllık 200 saat daha az çalıştığına dikkat çekerek, sosyal güvenlik ve emeklilik sisteminin mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğini savundu,.

"Kaderimiz kendi ellerimizde" diyerek konuşmasını sonlandıran Merz, Almanya’nın küresel rolde küçülmesine izin vermeyeceğini ve hırslı reform ajandasının henüz başlangıç aşamasında olduğunu belirtti