Advertisement
HABERLER ABONE OL

Dünyanın en büyük metal üreticileri, Avrupalı politikacılara enerji krizinin bölgenin çevreci çabalarını rayından çıkarma ve üreticileri yerlerini değiştirmeye zorlama tehdidi getirdiği uyarısında bulundu.

Üyeleri arasında Glencore Plc, Rio Tinto Group ve Norsk Hydro ASA’nın bulunduğu Eurometaux, Avrupa Komisyonu’na bir mektup göndererek, güçlü bir şekilde artan enerji fiyatlarının şirketleri üretimi durdurmaya yönelttiğini kaydetti.

Grup ayrıca, emisyon izni fiyatlarının çok fazla artırılmaması ve daha esnek devlet yardımı esasları dahil sektör için ilave destek de istedi.

Çinko üreticisi Nyrstar NV, Hollanda’daki önemli bir tesiste günün yoğun zamanlarında üretimi azalttıklarını duyurdu. Bu açıklama, enerji fiyatlarındaki artışın metal arzını nasıl olumsuz etkilediğinin altını çiziyor.

Eurometaux, bölgedeki alüminyum üreticileri için, elektrik enerjisi maliyetlerinin ton başına 2 bin euroya (2 bin 345 dolar) kadar çıkabildiğini ve bunun alüminyum fiyatının yaklaşık yüzde 80’ine denk geldiğini kaydetti.

"Elektrik pahalı olursa heves kırabilir"

Eurometaux Genel Direktörü Guy Thiran ve Boliden AB başkan ve CeEO’su Mikael Staffas, “Eğer elektrik çok pahalı olmaya devam ederse, bu durum sanayi elektrifikasyonunun karbon emisyonunu giderme yolunda hevesini kıracaktır.

Eğer bizim gibi öncü sektörler bu on yıllık dönemde rekabetçi kalamaz ve faaliyetini sürdüremezse, bu diğer sektörler için önemli bir caydırıcı faktör olacak” dedi.

Glencore, “Küresel enerji krizi, yüksek gaz fiyatlarının kullanıcıları daha ucuz alternatifler aramaya ya da hatta tüketimi kısmaya yöneltmesi ile birlikte, kış öncesi halen hafifletilebilir” dedi. Şirketin likit doğal gaz küresel başkanı Alejandro Sanchez Gestido, Perşembe günü yaptığı açıklamada, durum şimdi olduğu gibi devam ederse, bu kış muhtemelen daha fazla talep yıkımı olabileceği uyarısında bulundu.