Advertisement
HABERLER ABONE OL

Migros CEO'su Özgür Tort, Rekabet Kurumu tarafından verilen cezayı kesinlikle kabul etmediklerinin altını çizerken, konuyu yargıya intikal ettirme kararı aldıklarını, cezayı kendi kaynaklarından karşılayacaklarını söyledi.

Tort, Bloomberg HT'ye verdiği özel söyleşide Rekabet Kurumu'nun cezasının yanında şirketin finansal performansı ve yeni çevrimiçi şirket girişimleri hakkında da konuştu.

Tort'un öne çıkan ifadeleri şunlar oldu:

"Cezayı şirket kendi kaynaklarından karşılayacak"

Çok üzücü bir tablo olarak görüyoruz bunu. Özünde kesinlikle kabul etmediğimiz bir karar. Kartel kelimesi özünde kâr maksimizasyonu hedefler ya da çok ciddi bir zarar vardır onu minimize etmeyi hedefler.

Ayçiçek yağından bahsediyoruz. Bahsi geçen ürün Migros’un cirosunda binde 3’luk bir mertebedir ve faaliyetinde zarar ettiğimiz bir üründür. Yüzde 14 zararı olan bir üründür. Migros’un fiyatlama politikasıyla en ufaktan bağlantısı olan bir uygulama değil.

Alış fiyatı değişmeden satış fiyatı değişmez gibi çok katı fiyat politikalarımız var. Enflasyonist ortamda değişik fiyat boyutlarda pazarlıkları var. Bu fiyat pazarlıklarının böyle yorumlanıyormuş olması üzücü. İtirazlarımız da yaptık. Gerekçeli kararı görmedik. Yargıya intikal ettirme kararını aldık. Bu kararın yargıda iptal edileceği hakkında bir kanaatimiz var.

Bunu şirket kendi kaynaklarından karşılayacak. Önümüzdeki dönemde gerekçeli karardan sonra zamanlaması netleşecek.

“Finansal borcu tamamen sıfırladık”

Bizim için önemli bir hafta. Uzun zaman sonra net nakit pozisyonunu açıklama şansına sahip olduk. Bir de e-ticaretle ilgili önemli gelişmelerimiz var, yeni bir şirket kurduk. Migros'ta geçtiğimiz yıllarda daha önceki hissedarımız döneminde bir “private equity” yatırımı söz konusuydu. Hissedarın takdirinde olan finansal borçlanmanın oldukça yüksek seviyelerde olduğu bir dönem geçirdik.

2021’in içerisinde finansal borcu tamamen sıfırladık diyebilirim. Euro cinsinden olan bu borç geçtiğimiz dönemlerde kur farkı giderlerine sebebiyet veriyordu.

9 aylık sonuçlarımıza göre yaklaşık 26 milyar bir ciroya ulaşmış durumdayız. Uzun zaman sonra bir net nakit pozisyonu oluşturduk. Bu, kur farkı giderlerinin ortadan kalkması sayesinde ortaya çıkan bir sonuç. 367 milyon lira civarında bir kâr açıkladık. Bunların hepsini üst üstte koyduğumuz zaman şirketin borç sarmalından çıktığı, net nakit yaratan bir düzene geldik. Bundan sonrasında da çok belirgin şekilde yatırımlarımız devam edecek. Yüzde 6 seviyesinde fiziki büyümemiz var. Ekim sonunda açılan mağaza sayısı 245’e geldi.

“Yeni şirketin 4 temel misyonu var”

Yeni şirkette 4 temel misyon var. En önemlisi aplikasyon geliştirme uygulama içeren ve hızlı değişkenlik gösteren ve tüketici ihtiyaçlarına cevap veren hale gelmesi lazım. Eve teslimat iş modellerinin mutlaka daha verimli hale gelmesi lazım. Dijital pazarlama bambaşka bir iş kolu, geleneksel pazarlama kolunu genişletecek bir konu.

Toplama ve dağıtma teknolojisi dediğimiz var. Yeni kurduğumuz şirket bunlara odaklanacak. Malı verimli toplamak ve topladığı malı etkin bir şekilde dijital pazarlamasını yapmak ve etkin bir şekilde eve teslimatını yapmak. Hazır yemekle ilgili de entegrasyon modellerimiz var. Altını çizerek söylüyoruz geçmiş tecrübelerimiz var. Başlangıç döneminde Migros temel fonlayıcısı olacak, yüzde 100 Migros iştiraki olarak kurduk. Gelecek dönemde mutlaka yatırımcıları davet edeceğiz.

“Online operasyon ek maliyet getiriyor”

Eve ek bir teslimat gerçekleştiriyorsunuz ve bunun getirdiği bir toplama gideri var. Geçmiş dönemde müşterinizin size bedelsiz yaptığı toplamayı siz mağazada toplama maliyetine giriyorsunuz. Diğer tarafta bedelsiz size gelen müşteriye siz evine kadar götürüyorsunuz. Ek maliyet getiriyor.

Kapsama alanlarımız var artık, bu da mağaza açılış stratejimize kadar yansıyor. Çok işlek bir caddede mağaza açmak fiziki açıdan iyi iken popülasyonu fazla bir yerde açmak online için iyi oluyor. İkisini dengeleyen bir yatırım söz konusu.

Bu sene sonunda tahminim 300 mağaza açacağız ama online operasyonları da kattığımız sanki 600 mağaza açacağız. 9 aylık sonuçlarımızda 500 milyon üzerinde bir yatırım açıkladık. Sene sonunda bu rakımın 800 milyonun üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz. Sene sonu 55 bin üstü bir istihdamı yakalayacağız.