Advertisement
HABERLER ABONE OL

CEMRE NUR KARACA

Mobilyanın hammaddesi olan MDF’ye son 10 ayda yüzde 95-100’nün üzerinde zam yapıldı.

Modoko başkanı Koray Çalışkan, MDF üreticilerinin iç talepteki arzı düşürmek adına zam yaptıklarını ve tüketicilerin mobilyaya erişimi uzun süreler aldığından iç piyasadaki satışların yüzde 10-15 düştüğünü söyledi.

Çalışkan “Türkiye dünyanın en büyük MDF sunta üreticilerinden. İthal girdileri, ormanların pahalılığını işaret ediyorlar kullandıkları ithal girdileri kabul ediyoruz. Ancak yüzde yüzlere dayanan zam oranları için hammadde girdilerine yüzde 500 zam gelmesi gerekiyor. Bu zamları mantıklı hiçbir yere oturtamıyoruz. Sunta MDF üreticileri özellikle ihracata çok yoğun çalışıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Çalışkan, ihracatı izne tabi tutulan MDF üreticilerinin iç piyasada birbirini izleyen zamlar yaptığını söyledi.

“MDF üretimi durma riskinde”

Masanın diğer tarafında yer alan MDF üreticileri ise gelen zamlarla ilgili yükselen maliyetleri gerekçe gösterdi.

Yonga Levha Sanayicileri Derneği (YOMSAD) Başkanı Haluk Yıldız, MDF üretiminde kullanılan kimyasal hammaddelere yüzde 300-400 zam geldiğini ve hatta hammadde bulunamadığı için üretimlerin durma riski olduğunu söyledi.

Haluk Yıldız “Bizim kullandığımız 3 farklı kimyasal var. Euro bazında baktığımızda bu kimyasallarda yüzde 300-400 fiyat artışı yaşandı. Hatta şu anda bu ürünleri bulamıyoruz, asıl problemimiz de o. Tesislerimiz bu kimyasalları bulamadığımız için durma riskinde. Hatta Avrupa’da bazı tesisler üretimlerini kimyasal bulamadıkları için durdular.” açıklamalarında bulundu.

“2021 yılındaki talep artışından dolayı fiyatlar yüzde yüze yakın arttı”

Haluk Yıldız “Ana maliyetlerimize baktığımızda odun hammaddesi yüzde yüze yakın arttı. Bunun nedeni sektör 3 yıl önce 3,5 milyon ton ithalat yapıyordu. İhtiyacın hepsini iç piyasadan karşılayamıyordu. Sektörün daralması, dolar kurunun yükselmesi ve tedarik zincirinin kırılmasıyla ithalat durdu. İthalat durunca ve 2021 yılındaki talep artışından dolayı fiyatlar yüzde yüze yakın arttı.” dedi