Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mobius Capital Partners'ın kurucularından dünyaca ünlü yatırımcı Mark Mobius, Cuma günü, ABD başkanlık seçiminden çıkacak tartışmalı bir sonucun hisse senedi piyasalarında sert bir düşüşe neden olabileceğini söyledi.

Mobius, CNBC'de yaptığı değerlendirmede 3 Kasım seçiminden haftalar ya da aylar sonra kazananın belli olmaması halinde sonuçların ne olacağına ilişkin soruya, "Bu gerçek bir durum ve gerçek bir sorun." diye yanıtladı.

"Bu gerçekleşirse, o zaman gerçekten başımız belada demektir." diyen Mobius, piyasaların bu durumdan hoşlanmayacağını ve "piyasada gerçek bir düzeltme ya da sert bir düşüş" yaşanabileceğinin altını çizdi. Mobius, "Yani bu çok ama çok büyük bir sorun." dedi.

Seçimi kaybettiği belirtilen adayın sonucu kabul etmemesi ya da sonuçların meşruluğunu sorgulaması durumunda böyle bir gelişme olabilir. ABD Başkanı Donald Trump, seçim sonuçlarını kabul edip etmeyeceğini söylemeyi yakın zamana kadar sık sık reddederek, Joe Biden'ın kazanması durumunda kolay bir geçiş olmayacağı konusunda endişelere sebep olmuştu.

"Piyasaların ne kadar düşeceği anlaşmazlığın ne kadar süreceğine göre değişir." diyen Mobius, tartışmanın yüksek mahkemeye taşınması durumunda kazananın belirlenmesi sürecinin uzun bir zaman alacağını ve daha fazla belirsizlik oluşacağını, piyasaların bu durumdan "nefret ettiğini" söyledi.

Mobius, tartışmalı seçim sonucu riskine karşı hedge olarak ekonomik gerilemelere karşı bir ölçüye kadar korumalı olan şirketlere, yani güçlü bilançosu olan ve ürün ve hizmetlerine yönelik talebi koruyabilen ya da artıran şirketlere yatırım yaptığını söyledi.