Advertisement
HABERLER ABONE OL

Kısa süre önce MDF ve suntaya gelen ihracat yasağının sektöre katkısına ilişkin, uygulama yeni olduğu için bir şey söylemenin erken olduğunu belirten Modoko Yönetim Kurulu Başkanı Koray Çalışkan, Türkiye'de ölçek ve çalışan sorunu olduğunu dile getirdi.

Katıldığı Bloomberg HT yayınında, mobilyanın tüketici fiyatlarında en çok artan ikinci ürünken sekizinci sıralara gerilediğini dile getiren Çalışkan, "Fiyatların biraz daha makul seviyede artacağını düşünüyoruz. Mobilyada ihracatta artış var ancak iç pazardaki hareketlilik azaldı. Yüzde 15 gibi bir daralmadan söz edebiliriz" dedi.

Savaşla birlikte özellikle Rusya'nın talepleri Türkiye'ye yönlendirmesi ile ihracatta güzel gelişmeler yaşandığını aktaran Çalışkan, "Ancak bizde kesinlikle bir ölçek ve çalışan sorunu var. Biz Türkler ağır işlerde çalışmak istemiyoruz. Böyle olunca bizler fabrikalarda çalışacak personel bulamıyoruz. Ben Dubai'ye gittiğimde arabanın şoförü Pakistanlı idi, sekiz yıldır çalıştığı halde vatandaşlık da alamamıştı. Bizde de öyle yurt dışından planlamak lazım" görüşünü savundu.

Her sektörün kendine özgü sorunlarının çözümü için sektör temsilcilerinin de içinde yer aldığı komisyonlar kurulması gerektiğini dile getiren Çalışkan, ülkede ciddi bir ölçek ve kapasite sorunu olduğunu da belirtti. Çalışan, "Almanya'da 10 mobilya şirketi var bizdeki 40 şirket kadar üretim yapıyor. Bizde iki-üç kişinin kurduğu firmalar var. Bunlar için kesinlikle düzenleme gerekiyor." diye konuştu.