Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Monex Europe, yayımladığı bir araştırma raporunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın bu hafta gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini sabit tutmasını beklediklerini söyledi.

Sözlü yönlendirmelerin şimdilik Türk Lirası’nı istikrarlı kıldığını belirten kurum, enflasyonun yüzde 19’a doğru yükselmeye başlaması ve dış finansal risklerin gerçekleşmeye başlamasıyla birlikte yatırımcı beklentileri için bunun yeterli olmayacağını vurguladı.

Özel sektörün zayıf dış finansman pozisyonlarının, 8 hafta içerisinde geri ödeme vadelerinin dolmasıyla tahakkuk edeceğini ve TCMB’nin çok az rezervi kalmasından dolayı bankaların borçlarını ödemek için spot Döviz piyasasına yönelebileceğinin altını çizen Monex Europe, bunun Türk Lirası üzerindeki baskıyı artırabileceğini ifade etti.

Enflasyonun yükselmesi ve reel getirilerin erimesi durumunda finansal kırılganlıkların Türk Lirası’nda daha fazla değer kaybına yol açacağını belirten kurum, fiili hatta açık sermaye kontrollerinin muhtemel olabileceğini belirtti.

Bloomberg HT’ye konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Monex Europe Kur Analisti Simon Harvey, “Yeni TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun yüksek faizleri istemediğini biliyoruz fakat perşembe günü faiz indirimi yapmayacaklarını düşünüyoruz çünkü bu Türk Lirası’nı olumsuz yönde etkiler” dedi.

Dış şoklara karşı savunma için yeterince döviz rezervi bulunmadığını belirten Harvey, döviz piyasasıya ilgili bir sorun olursa Türk Lirası’nın fazladan baskı altında kalabileceğini söyledi.

Piyasa, yeni TCMB başkanının ilk toplantısında değişiklik beklemiyor

Piyasa, başkan değişikliği sonrasında ilk Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizinin sabit kalacağını öngördü.

Bloomberg HT'nin 26 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği faiz anketinde medyan beklenti politika faizinin yüzde 19 seviyesinde sabit tutulacağı yönünde oldu. Ankette sadece bir kurum 100 baz puanlık artış öngörürken 25 kurumun beklentisi ise TCMB'nin bu toplantıyı pas geçeceği şeklinde kaydedildi.

Ankette yıl sonuna ilişkin faiz beklentisinin ise 2 puan arttığı izlendi. Bloomberg HT'nin bir önceki anketinde piyasanın beklentisi yüzde 14 olurken, son ankette bu beklenti yüzde 16'ya çıktı. Yıl sonuna ilişkin en yüksek beklentiye sahip kurum politika faizini yüzde 18 seviyesinde öngörürken, en düşük beklentiyi paylaşan kuruma göre yıl sonunda politika faizi yüzde 14 olarak gerçekleşecek.