Advertisement
HABERLER ABONE OL

Deutsche Bank'ın ardından Morgan Stanley de politika faizi beklentilerini paylaştı.

Morgan Stanley ekonomistleri enflasyonun yaz ayları boyunca yüzde 19 seviyesinde seyretmesini, faizlerin indirilmesi yönündeki politik baskıya karşı yükselen enflasyon ve dış açık gibi ekonomik faktörler göz önüne alındığında Merkez Bankası’nın faizleri sabit tutmaya devam etmesini beklediklerini belirtti.

Morgan Stanley ekonomistleri raporunda “Diğer alternatifler neler olabilir diye düşündüğümüzde, zorunlu karşılıkların indirilmesi, hedefli krediler ya da makro ihtiyati bazı tedbirlerin gevşetilmesi gibi adımlarla parasal koşullar gevşetilebilir” ifadeleri kullanıldı.

Ekonomistler, ekonominin Kovid-19 öncesi seviyelerde olması ve 2018 öncesi trende doğru gidiyor olması göz önüne alındığında ilave bir parasal desteğin enflasyonun daha da yükselmesine ve yatırımcıların endişlenmesine neden olacağını belirtti.

Deutsche Bank Temmuz'da TCMB'den faiz değişikliği bekliyor

Deutsche Bank Orta Doğu ve Doğu Avrupa Araştırma Müdürü Christian Wietoska, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Temmuz ayından itibaren faiz indirmesini beklediklerini ve yıl sonu için büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize ettiklerini söyledi.

Bloomberg HT’ya yaptığı değerlendirme yüzde 15’e yakın bir yılsonu enflasyonu beklediklerini belirten Wietoska, “Enflasyon kısa vadede artmaya devam edecek, baz etkileri ve Döviz şokunun da bunda payı olacaktır. Nisan’da enflasyonun yüzde 17’ye çıkmasını bekliyoruz ama bunun zirve olacağını düşünmüyoruz ve enflasyondaki artışın devam edeceğini tahmin ediyoruz” dedi.

Hala çok fazla belirsizliğin olduğunu ve dış koşulların zorlu kalmaya devam ettiğini belirten Wietoska, TL’deki yüksek oynaklığın enflasyonu kısa vadede etkileyeceğini belirtti.