Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Şubat ayında da faizi sabit bırakırken, Morgan Stanley yakın vadede 100 baz puanlık faiz artışının yaşanacağını öngördü.

Aralarında Georgi Deyanov ve Jaiparan S. Khurana’nın olduğu Morgan Stanley analistleri hazırladıkları raporda yeni bir faiz artırımı beklentisiyle Dolar/TL ’nin 6,80’e gerileyebileceği görüşünde.

Enflasyonun Nisan ayına kadar yükselmeye devam etmesini bekleyen analistler TCMB’nin yakın vadede 100 baz puanlık bir faiz artırımına gidebileceğini öngördü.

Morgan Stanley analistleri Türk hisse senetleri için olumlu görüşe sahip olduklarını da yineledi. Raporda hisselere ilişkin, “Ekim sonundan bu yana benzerlerini geride bırakmalarına karşın, Türk hisse senetlerinin çarpanları hala 5 yıllık ve uzun vadeli ortalamalara göre büyük ölçüde iskontolu. BIST 100 endeksinde dolar bazında yüzde 17 yükseliş potansiyeli var” değerlendirmesi yapıldı.

TCMB faizi sabit tuttu

Merkez Bankası politika faizini beklentiler doğrultusunda yüzde 17 seviyesinde tutarken, karar metninde 'uzun müddet sıkı duruş' ifadesi korundu.

Enflasyona ilişkin değerlendirmeleri sonrasında TCMB 2021 yılsonu tahmin hedefi dikkate alınarak, enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar, sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla uzun bir müddet sürdürüleceği ifadesini yineledi.

Bunun yanında ilave parasal sıkılaşma vurgusu da yapıldı. Metinde konuya ilişkin şu ifadeler yer aldı: "Enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler kapsamında enflasyonun ana eğilimi ve fiyatlama davranışlarına ilişkin göstergeler, yayılım endeksleri, talep ve maliyet unsurları ve enflasyon beklentilerinin tahmin ufku içerisinde hedeflerle uyumu yakından izlenmektedir. Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır."