Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler Morgan Stanley, Goldman TCMB’nin faizi sabit tutmasını bekliyor

Morgan Stanley, Goldman TCMB'nin faizi sabit tutmasını bekliyor

  • Enflasyonun beklentileri aşmasının ardından yabancı raporları gelmeye devam ediyor.

  • Son analizler Morgan Stanley ve Goldman Sachs'tan geldi.

Morgan Stanley, Goldman TCMB’nin faizi sabit tutmasını bekliyor
09 Haziran 2026, 14:15 Güncelleme :

Morgan Stanley ve Goldman Sachs ekonomistleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bu haftaki toplantısında faizleri sabit tutmasını bekliyor.

Ekonomist Georgi Deyanov ve stratejist Arnav Gupta tarafından kaleme alınan, 8 Haziran tarihli Morgan Stanley notunda, iç talepteki zayıf büyümenin Merkez Bankası’nın sabırlı davranmasını sağlayabileceği görüşüne yer verildi.

Nisan ayındaki PPK toplantısından bu yana ekonomik aktivitenin hız kestiğine işaret edilen notta, birinci çeyrek büyüme verilerinin özel tüketimin yatay seyrettiğini, ihracatın daraldığını ve yüksek frekanslı büyüme göstergelerinin dayanıklı tüketim mallarına yönelik talebin soğuduğunu gösterdiği belirtildi.

Enerji emtia fiyatlarındaki yükseliş ve oynaklığa rağmen, TCMB’nin ana politika faiz oranını yüzde 37’de tutmasını ve sıkılaştırma eğilimini yinelemesini bekleyen Deyanov ve Gupta, “Konsensüs, faizlerin yüzde 37 civarında sabit kalacağı yönünde değişmiş olsa da, yüzde 40’a yakın bir hareketin merkez bankasına ileride enflasyonu ve politikayı yönetme konusunda daha fazla esneklik sağlayacağını düşünüyoruz” diye ekledi.

Morgan Stanley daha uzun vadede, manşet enflasyonun 2026’nın dördüncü çeyreğinde gerilemesini, TCMB’nin temkinli gevşeme döngüsüne yeniden başlamasını ve ana politika faiz oranını 200 baz puan düşürerek yüzde 35’e indirmesini bekliyor. Kurum, 2027’de TCMB’nin yıl sonuna kadar ana politika faiz oranını kademeli olarak yüzde 27,50’ye indireceğini öngörüyor.

Bu arada Morgan Stanley, TCMB’nin Türk lirasının ileriye dönük ima edilen seviyelerin altında istikrarlı bir değer kaybı hızını sürdürmesini beklediği ve reel faizler bu pozisyonu destekleyecek kadar cazip kalmaya devam ettiği için 3 ay vadeli USD/TRY carry’de kısa pozisyon almayı tercih ediyor.

Goldman da 'pas' tahmini yaptı

Öte yandan Goldman Sachs da bu haftaki toplantıda “pas geçileceğini” düşünüyor. 5 Haziran’da yayımlanan Goldman notunda, TCMB’nin faiz artırmak yerine, finansal koşulları sıkılaştırmak için kredi büyümesine yönelik düzenleyici sınırlamaları kullanacağı öngörüldu. Notta, “Şu anda yalnızca önemli ölçüde dolarizasyon baskısının Merkez Bankası’nı politika faizini artırmaya sevk edeceğini düşünüyoruz” değerlendirmesine yer verildi.