Advertisement
HABERLER ABONE OL

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, 2021 yılı için tespit edilen değerleme oranı, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nun verdiği yetkiye dayanılarak 2022'de MTV tutarlarına uygulanmak üzere yüzde 25 olarak yeniden belirlendi.

MTV oranının 2022 başından itibaren yüzde 36,2 artırılması bekleniyordu. Karar, 1 Ocak 2022'de yürürlüğe girecek.

Japonya’daki yatırımcılar, hisse fiyatlarının Omikron endişeleriyle gerilediği 3 Aralık haftasında yabancı hisse senetlerinde rekor alım gerçekleştirdi. Toplamda 1,2 trilyon yen (10,7 milyar dolar) tutarında hisse alımı gerçekleştiren yatırımcılar, Kasım ayının büyük bir kısmında net satıcı olmuşlardı.

T&D Varlık Yönetimi Baş Stratejisti Hiroshi Namioka, gerçekleştirilen alımların bir kısmının hisse fiyatlarında yaşanan düşüş sonrasında portföylerin yeniden dengelenmesi amacıyla olabileceğini belirtti. Japonya hisselerini içermeyen MSCI Kokusai Endeksi geçen hafta yüzde 5 düşüş kaydettikten sonra bu hafta yeniden 3 bin 200 seviyesine tırmandı.

Küresel piyasalar, Omikron varyantının risk iştahını baskılamasıyla geçen hafta hızlı bir düşüş yaşamıştı. Barclays ve Morgan Stanley gibi kurumlar ise Omikron varyantı ve Fed politikalarının piyasaları nasıl etkileyebileceğine dair farklı görüşlere sahip.

Barclays stratejistleri, Fed’in açıklamalarının şahinleşmesinin de Omikron varyantının da hisselerdeki ralliyi durduramayacağını söylerken, Morgan Stanley hisse senetleri için en büyük risk faktörünün Omikron varyantı değil Fed’in aksiyonları olduğunu belirtmişti.

Altın fiyatları, ABD enflasyon verisi öncesinde yatırımcıların yeni koronavirüs varyantından kaynaklanan risklere odaklanmasıyla yatay bir seyir izliyor. Gram altın ise dolar/TL’nin dar bir fiyat aralığında hareket etmesiyle inişli çıkışlı bir seyir izliyor.

ABD enflasyon verisinin açıklanmasıyla beraber altının sıkıştığı dar fiyat aralığını kıracağını belirten Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Edward Moya, “Altın 1.770-1795 dolar arasındaki seyrini enflasyon verisinin Fed’in daha şahin bir tavır izleyeceğine işaret etmesiyle kırabilir” diye ekledi.

Altın yatırımcıları, ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırım patikasının nasıl şekilleneceğini daha iyi anlamak için bu cuma açıklanacak ABD tüketici enflasyonu verisine odaklandı. Altın, enflasyon artsa dahi merkez bankalarının yakın zamanda faiz artırmayacağına dair beklentilerle Kasım ayında yükselmişti.

Fed yetkilileri daha önce yaptıkları açıklamalarda para politikasındaki sıkılaşmanın hızı için enflasyondaki yükseliş ve istihdamdaki iyileşmeye odaklandıklarını belirtmişti. Altın yatırımcıları da Fed’in faizleri ne zaman artıracağını anlayabilmek için istihdam verilerini yakından takip ediyor.

Altın, üç yıldan sonra ilk defa yılı kayıpla kapatmaya hazırlanırken Aralık başı itibariyle 2015’ten bu yana en kötü yıllık performansını göstermiş durumda. Altın 2020 yılını yüzde 25 yükselişle kapatarak 2012’den bu yana en kazançlı senesini geçirmişti.

Ons altın fiyatı

Hafta başından bu yana dar bir fiyat aralığında işlem gören ons altın, çarşamba günü 1.792 dolar seviyesine kadar yükseldikten sonra gerileyerek yeniden 1.780 dolar civarına indi. ABD enflasyon verisi öncesinde yatay bir seyir izleyen değerli metal, perşembe günü 1.785 dolar civarında bulunuyor.

Gram altın fiyatı

Gram altın, dolar/TL’deki yükselişle geçen hafta 791 TL’ye ulaşarak rekor tazeledikten sonra hafif bir çekilme yaşasa da haftanın kalanında yükseliş eğilimi içerisindeydi. Yeni haftaya yatay bir seyirle başlayan gram altın, pazartesi günü dolar/TL’deki yükselişle rekor tazeleyerek 795 TL’yi gördükten sonra perşembe günü 783 TL civarında bulunuyor.

ABD Senatosu Çarşamba gecesi, Başkan Joe Biden’ın özel sektör çalışanlarına koronavirüs aşısı ya da test zorunluluğu getiren talimatını bloke etmeye yönelik teklifi onayladı. Bu durum, yönetim için genel anlamda sembolik bir yenilgi olarak değerlendiriliyor, ancak aynı zamanda ülkenin pandemi ile mücadeledeki siyasi kutuplaşmasını da işaret ediyor.

Biden’ın geçen yıl kaybettiği eyaletlerin temsilcisi olan iki Demokrat, Batı Virginia’dan Joe Manchin ve Montana’dan Jon Tester, Başkan’ın mahkemelerce halihazırda durdurulan ve henüz yürürlüğe girmeyen talimatına muhalif 50 Cumhuriyetçiye katıldı.

Teklif, partilerce yarı yarıya bölünmüş Senato’da, 48’e karşı 52 oyla geçti.

Ancak Demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisi muhtemelen bu bloke teklifini onaylamayacak. Buna ek olarak, yönetim, Biden’ın böyle bir tedbiri veto edeceğini ve onun bu vetosunun aşılabilmesi için gereken üçte iki çoğunluğun olmadığını işaret etti.

Başkan Biden’ın Senato’da bloke edilen talimatına göre, 100 ya da daha fazla kişinin çalıştığı işletmelerdeki personele aşılanma ya da her hafta test olma zorunluluğu getiriliyor. Bir federal mahkeme bu talimatın yürürlüğünü durdururken, diğer bir federal mahkeme karara karşı konsolide bir dava için oturum yapacak.

Natixis Yatırım Yönetimi’nin düzenlediği ankete göre, portföy yöneticilerinin dörtte üçü 2022 yılında dijital varlıklarda bir düzeltme olmasını bekliyor. Buna rağmen ankete katılan kurumların yüzde 28’i halihazırda kripto paralara yatırım yapıyor ve gelecek yıl portföylerindeki kripto para varlığını artırmayı planlıyor.

Bu yıl birçok fon yöneticisi ve emeklilik fonu kripto paraları portföylerine dahil etmeye başlarken çoğu yatırımcı Bitcoin’in artan enflasyona karşı iyi bir koruma sağlayabileceğini düşünüyor. Natixis’in anketine katılan yöneticilerin toplamda yönettiği para miktarı ise 12,3 trilyon dolar civarında.

Ankete katılan yöneticilerin yüzde 40’ı kripto paraları meşru bir yatırım aracı olarak görüyor fakat merkez bankalarının eninde sonunda kripto paralara düzenleme getirmesi gerektiğini düşünüyor. Natixis’in anketine katılanlar arasında 20 varlık fonu, 150 emeklilik fonu ve 4 merkez bankası da bulunuyor.