Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Twitter Inc., X Corp. adlı yeni kurulan bir paravan şirketle birleştikten sonra bağımsız bir şirket olmaktan çıkerken bu hamle Elon Musk'ın sosyal medya platformu için ne amaçladığı hakkında spekülasyonlara neden oldu.

Geçen yıl muhafazakar aktivist Laura Loomer tarafından şirkete ve eski CEO'su Jack Dorsey'e karşı açılan bir dava için Kaliforniya mahkemesine sunulan 4 Nisan tarihli bir belgeye göre, X Corp. ile birleştirilmesi sonrası artık Twitter isminde bir şirket bulunmuyor.

Musk'ın şirketi geçen yıl 44 milyar dolara satın almasından bu yana kapsamlı bir revizyon gören Twitter için değişikliğin ne anlama geldiği belli değil.

Ünlü milyarder geçmişte, Twitter'ı satın almanın "her şey uygulaması" olarak adlandırdığı X'i oluşturmak için "hızlandırıcı" olacağını öne sürdü. Musk söz konusu hamle ile ilgili Salı günü Twitter’dan “X” yazarak tweet atmıştı.

Musk'ın hedefi süper uygulama

Dünyanın en zengin ikinci adamı, X'i, ödemeler ve etkinlik bileti rezervasyonundan mesajlaşmaya kadar her şey için kullanılan Tencent Holdings Ltd.'ye ait bir süper uygulama olan Çin'in WeChat'ine benzer hale getirme arzusunu dile getirdi.

Ancak, Musk elektrikli araba devi Tesla Inc.'den Space Exploration Technologies Corp.'a kadar genişleyen iş imparatorluğuna nasıl uyum sağlayacağı konusunda belirsizdi.

Ünlü milyarder Twitter’ı satın alma teklifinin bir parçası olarak ilk kez geçen yıl Nisan’da Delaware’de “X Holdings” adının bir varyasyonuyla bir üçlü holding şirketi kurmuştu. Ancak eyalette açılan kayıtlara göre X Corp. 9 Mart’ta Nevada’da kuruldu.

Twitter ile birleşmesi ise 15 Mart’ta sunuldu. Şirketin başındaki isim olan Musk geçen ay kurulan ve kayıtlı sermayesi 2 milyon dolar olan çatı şirketi X Holdings Corp.’un da başkanı oldu.

Daha az yükümlülük nedeniyle Nevada'da kuruldu

Tulane Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Ann Lipton, “Kurumsal dünyada, daha az yükümlülüğe sahip olmak istiyorsanız birleşmeyi Nevada’da yapmanız gerektiği bilinir. Eğer bir yatırımcıysanız, Nevada şirketlerinin çalışanları ve yöneticilerini yükümlülüklerini ihlal ettikleri için dava etmek daha zordur” değerlendirmesinde bulundu.

Twitter daha önce Delaware eyaletine kayıtlı bir şirketti ve Musk’ın şirketi satın alma savaşı bu eyelet mahkemesinde gerçekleşmişti.

"Twitter süper uygulama vizyonu için bir hızlandırıcı olacak"

Musk, Salı günü geç saatlerde şirketin San Francisco merkezinde BBC ile yaptığı bir Twitter Spaces röportajında, yeni holding şirketi X için planları olduğunu söyledi ve Twitter'ın her şey uygulaması vizyonuna doğru "bir hızlandırıcı" olduğunu yeniden tekrarladı. Ancak, takipçilerin "öğrenmek için süreci izlemeye devam etmeleri" gerektiğini söyleyerek ayrıntı vermeyi reddetti.

Bu hamle, Twitter'da bunun ne anlama geldiğine dair yoğun spekülasyonlara yol açtı ve Musk'ın tweet'i saatler içinde 13 milyondan fazla görüntülendi.

Bloomberg Intelligence analisti Mandeep Singh, "Musk, tüm şirketlerini barındıran Alphabet'e benzer bir çatı yapı oluşturabilir. Alphabet ve Meta gibi daha büyük emsaller tüketici tarafında her şey uygulaması olmak konusunda sorunlarla mücadele ederken, Twitter'da e-ticareti veya ödemeleri nasıl katmanlandırabileceğini anlayamıyorum" ifadelerini kullandı.