Advertisement

Nestle, 2022’de art arda ikinci yılda da kârlılığın düşebileceğiyle ilgili uyarıda bulundu.

Nestle CEO’su Mark Schneider yaptığı basın açıklamasında, girdi maliyetlerinin bu sene 2021’e kıyasla daha fazla artacağını vurgularken, faaliyet kâr marjının bu sene yüzde 17-17,5 seviyesinde olabileceğini belirtti.

“Bu elbette fiyatlamalarımıza yansıtmamız gereken bir durum” diyen Schneider, şirkette neredeyse hiçbir ürünün enflasyona karşı dirençli olmadığını vurguladı.

Unilever'de enflasyon endişesi

Unilever, enflasyonun yarattığı baskıdan dolayı 2021’deki kârlılık seviyelerine ancak iki sene sonra dönebileceklerini belirtmişti.

Enflasyonun yılın ilk çeyreğinde zirve yapmasını bekleyen Unilever, hammade maliyetlerinin de 2 milyar euro civarında artacağını tahmin ediyor.

Faaliyet kâr marjının 2,4 yüzde puan darabileceğini belirten şirket, marjlardaki kayıpların büyük bir kısmının 2023’te telafi edileceğini ve 2024’te ise tam toparlanma yaşanacağını vurguladı.

Unilever tarafından yapılan açıklama sonrasında şirketin hisseleri Londra’da yüzde 3,2 düşüş kaydetti.

Unilever CFO’su Graema Pitkethly, emtia fiyatlarının yüzde 20 civarında artış kaydettiğini ama şirketin ölçeği ve tedarikçilerle yapabildikleri anlaşmalardan dolayı bu oranın Unilever için daha az olduğunu söyledi.

Unilever geçen ay yaptığı açıklamada 1.500 kişiyi işten çıkaracaklarını ve büyümeyi hızlandırmak amacıyla şirket içi yeniden yapılanmaya gideceklerini duyurmuştu.