Advertisement
HABERLER ABONE OL

Enerji Transitions Commission (ETC) tarafından Çarşamba günü yayınlanan bir rapora göre, buy yüzyılın ortasında net sıfır karbon salınımına ulaşmak için yıllık 1-2 trilyon dolar, yani küresel GSYH’nin %1-1.5 civarı bir ek yatırım gerekiyor.

Küresel ısınmayı 1.5 derece sınırının altında tutabilmek için net sıfır karbon salınımı hedefine ulaşılması gerekli. Rapora göre, böyle bir hedefe ulaşıldığında bunun gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere maliyeti küresel GSYH’nin %0.5’ine tekabül edecek.

Stanford üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre, 2000 yılından bu yana küresel ısınma ABD ve AB’ye en az 4 trilyon dolara mal oldu ve tropik ülkeler ise küresel ısınma başlamadan önceki hallerine göre %5 daha fakir.

ETC, endüstri, enerji ve finans sektörlerinden 40 şirketin oluşturduğu, 2050 yılında sıfır karbon salınımına ulaşmayı hedefleyen, bir küresel ittifak.

ETC eşbaşkanı Adair Turner, “2050 yılına kadar net sıfır karbon salınımı hedefine ulaşmamız ekonomik ve teknik olarak mümkün” dedi ve “sıfır karbon salınımı, sıfır demek. Devam eden salınımı ayarlayan bazı düzenlemelere dayalı bir plan olmamalı” diye ekledi.

Reuters