Advertisement
HABERLER ABONE OL

BLOOMBERG HT ARAŞTIRMA

2020 yılında ekonomik büyümenin yavaşlamasına karşın ciddi bir gelir ve abone kazanan Amerikan medya hizmetleri sağlayıcısı ve yapım şirketi Netflix'in yeni abone büyümesi önceki yılın yarısında kaldı. 2021 yılının son çeyreğinde yayına giren distopik Güne Kore dizisi Squid Game ilk 4 haftada 1.65 milyar saat izlenme ile şirketin en büyük TV dizisi oldu.

2020 yılının en fazla kazanan şirketlerinden Netflix, bugün sahip olduğu 222 milyon ücretli abonesinin 37 milyonunu 2020’de kazanarak tarihinin en fazla yeni abone büyümesini sergiledi. Aşının bulunması ve pandeminin yavaş yavaş geride kalmasıyla insanlar eski tüketimlerine geri dönerken, ‘’evde kal’’ şirketlerine de ilgi azaldı. Öyleki 2021 yılına dair finansallarını paylaşan Netflix’te, ücretli abone sayısındaki büyüme geçen yıla göre yarısında kaldı. Şirket 2021 yılında 18 milyon ücretli yeni abone elde etti.

2021'in lideri Squid Game

Yeni abone düşüşüne karşın Netflix, 2021 yılında da dünya genelinde ses uyandıran filmleri ve dizileri abonelerine sunarak şirket bilançosuna ciddi katkı sağladı. Geçen yıla damga vuran distopik G.Kore dizisi Squid Game yılın yılın 3. çeyreğinde yayına girerken, ilk 4 haftada 1.65 milyar saat izlenme ile şirketin en büyük TV dizisi oldu. Dünya genelinde ses getiren dizi, hem izlenme hem de yeni üye kazanmada ciddi katkı sağladı. Ayrıca yıl içerisinde 484 milyon saat izlenen The Witcher, 468 milyon saat izlenen You en önemli paydaşlar arasında yer aldı.

Diğer yandan son sezonu yayınlanan La Casa de Papel, şirketin ciddi gelir elde etmesini sağladı. 2021 yılında Google’da en fazla aranan 10 dizi içerisinde 6’sı, film cephesinde ise 2’si Netflix’e aitti. Şirket yıl içerisinde oyun sektörüne giriş yapacağını ve kendi video oyunlarını geliştireceğini açıklamıştı. Yatırımcı notunda bu konuya dair ise; 2022 yılında hem oyun portföyünü hem de gündelik temel oyun türlerini genişleteceğini aktardı.

Asya-Pasifik ilk sırada

2021 yılının 4. Çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre ücretli abone sayısında dünyanın her bölgesinde artış görüldü. Son rakamlarla 222 milyon üyenin; 75.2 milyonu UCAN, 74.0 milyonu EMEA, 40 milyonu LATAM ve 32.6 milyonu APAC bölgesinden geldi. Geçen yılın son çeyreğine oranla ücretli abone sayısında en büyük artış yüzde 28 ile APAC bölgesinden gelirken, en az artış yüzde 2 ile UCAN bölgesinden sağlandı. LATAM ve EMEA bölgelerinden 4Ç20-4Ç21 karşılaştırmalı artış sırasıyla yüzde 6 ve 11 oldu. Abone başına ortalama gelirde 14.78 dolar ile UCAN bölgesi en yüksek iken, 8.14 dolar ile en düşük LATAM bölgesi oldu.

Şirket yılı oldukça kuvvetli son iki çeyrekle sonlandırdı. Squid Game ve La Casa de Papel’in bu noktada büyük katkıları oldu. Bununla birlikte son çeyrekte 8.28 milyon yeni abone kazanan firma, Wall Street beklentisi olan 8.5 milyonun altında kaldı. Ayrıca 2022 yılının ilk çeyreğinde de görece zayıf ücretli abone büyümesi bekliyor.

Son çeyrekte artış hızlandı

Şirket 2021 yılının son çeyreğinde geçen yılın aynı döneminde kıyasla gelirlerini yüzde 16, abone başı ortalama gelirini ise yüzde 9 artırdı. Şirket son çeyrekte 7,7 milyar dolar gelir elde ederken, 1Ç22’de 7,9 milyar dolar gelir elde etmeyi tahmin ediyor. Son çeyrek faaliyet marjı yüzde 8 olarak gerçekleşirken, geçen yıla göre 6 puanlık düşüş izlendi. Fakat geçen yıl pandemi dolayısıyla yüksek baz etkisi olduğunu hatırlatmakta yarar var. Şirketin son çeyrekte karı 607 milyon dolar olurken, bir önceki yıl yılın aynı döneminde bu rakam 542 milyon dolar seviyesindeydi. Hisse başı karlılık ise 1,33 dolar oldu. Bu dönemde şirketin satışlarının maliyeti ve pazarlama giderlerinde artış brüt karı baskıladı.

Zayıf büyüme tahmini hisseyi eritti

Netflix hisseleri Kasım ayında gördüğü 691 dolar seviyesinden geri çekilerek bugün 508 dolardan işlem görüyor. Böylece şirketin hisseleri tarihi zirvesinden yüzde 26 gerilemiş durumdadır. 2020 yılı mart ayında piyasa değeri 130 milyar dolara gerileyen şirketin, Kasım ayında piyasa değeri pandemi dibinden 2 katından fazla artarak 306 milyar dolara fırlamıştı. Bugün şirketin piyasa değeri 225 milyar dolar iken yılbaşından bu yana 40 milyar dolar geriledi. Şirket hisselerinin tarihi zirvesinde olduğu dönemde 52 F/K ile işlem görürken, bugün 38 F/K’ya geriledi. Şirket hisselerinin gerilemesinde; görece zayıf bilanço, beklenti altında yeni abone büyümesi, zayıf 2022 ilk çeyrek tahminleri ve teknoloji hisselerindeki satış etkili oluyor.