Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Nikel fiyatlarında anormal fiyatlamalar rekor getirdi.

Elektrikli araçlar ve çelik sanayi için kritik önem taşıyan nikel açıkta yaşanan sıkışma dolayısıyla 100 bin doları aştı.

Londra Metal Borsası, Pazartesi geç saatlerde aralarında nikelin de olduğu tüm ana kontratlar için işlem yapanlara teslimat yükümlülüklerini erteleme olanağı sağladı. Bu 145 yıllık borsa tarihinde alışılmamış bir hamle olarak tarihe geçti.

Bloomberg'e konuşan kaynaklara göre Londra Metal Borsası aynı zamanda China Construction Bank'a nikeldeki pozisyonları için teminat tamamlama çağrısı yaptı.

Diğer sanayi metallerinde de rekor gözleniyor. Çinko fiyatı da 4 bin 860 dolarla rekor seviyeye çıktı.

Açıkta sıkışma nedir?

Açıkta sıkışma arz eksikliğinden dolayı fiyatların yükselme eğilimi olması durumunu anlatıyor. Özellikle hisse senedi ve emtia vadeli işlem kontratlarında açığa satış stratejisi, yatırımcılar tarafından yoğun olarak kullanılmaya başlandığında ve limitlerden ya da pozisyonların zarar etmeye başlamasından dolayı pozisyon kapatmaların da artmaya başladığı dönemlerde piyasalarda arz azalma eğilimine giriyor.

Bu durumda fiyatların artmasıyla beraber açığa satış işlemi yapmış olan yatırımcıların pozisyonları zarar etmeye başlıyor.

Çin'de yüklü kısa pozisyon risk yaratmıştı

Vadeli piyasalarda aldığı büyük pozisyonlar sebebiyle Çin’de ‘Big Shot’ lakabıyla tanınan Xiang Guangda’nın fiziki üretimini hedge etmek amacıyla açtığı yüklü kısa pozisyonlar bir süre önce emtia piyasasının gündemine gelmişti.

Piyasalar LME stoklarının en az yarısını kapsayan varantları elinde toplayan yatırımcının yarattığı risklere dikkat çekmişti.