Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler Nvidia'dan AI destekli ilaç laboratuvarlarına 1 milyar dolarlık yatırım

Nvidia'dan AI destekli ilaç laboratuvarlarına 1 milyar dolarlık yatırım

  • Nvidia, ilaç sektöründe yapay zeka kullanımını hızlandırmak amacıyla Eli Lilly ile birlikte kurulacak yeni bir laboratuvara beş yıl içinde 1 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor.

Giriş: 12 Ocak 2026, Pazartesi 19:04
Güncelleme: 12 Ocak 2026, Pazartesi 19:04

Nvidia, ilaç sektöründe yapay zeka kullanımını hızlandırmak amacıylaABD merkezli ilaç şirketi Eli Lilly & Co. ile birlikte kurulacak yeni bir laboratuvara beş yıl içinde 1 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor.

Nvidia tarafından Pazartesi günü yapılan açıklamada tesisin Silikon Vadisi'nde inşa edileceği ve Lilly'nin laboratuvar uzmanlığını yapay zeka inovasyonunun merkezine daha da yaklaştıracağı belirtildi. Şirket, projeyi ortak yatırım olarak tanımlarken mali detaylara ilişkin ayrıntı paylaşmadı.

Bu yatırım, Nvidia'nın elde ettiği finansal gücü kullanarak ürünleri için yeni pazarlar yaratma stratejisinin de son örneği.

"Laboratuvarların hızındaki en büyük engel insanlardır"

Nvidia, sağlık ve ilaç sektörlerini, teknolojisinden faydalanabilecek alanlar olarak görüyor. Günümüzde şirketler, yeni ilaç veya bileşik fikirleri üretmek için yapay zekayı kullanmaya başladı. Ancak bu bulguların hâlâ laboratuvar ortamında fiziksel deneylerle doğrulanması gerekiyor.

Şirket, yapay zekanın bu sürecin büyük bölümünü otomatikleştirebileceğini savunuyor.

Nvidiaénın sağlık hizmetlerinden sorumlu başkan yardımcısı Kimberly Powell bu yaklaşımı şöyle özetledi:

"Laboratuvarların hızındaki en büyük engel insanlardır."

Ortak laboratuvar, yapay zeka mühendislerinin laboratuvar ekipmanlarını çalıştırmak ve araştırma görevlerini yerine getirmek için nelerin gerekli olduğunu öğrenmelerine yardımcı olacak. Ardından mühendisler, normalde insanlar tarafından yapılan bazı görevleri üstlenebilmeleri için ilaç şirketiyle birlikte bilgisayarları ve yazılımları optimize edecek.

Öte yandan Nvidia, laboratuvar ekipmanlarını şirketin DGX Spark yapay zeka bilgisayarına bağlamak için Thermo Fisher Scientific Inc. ile çalışıyor. Bununla birlikte tesislerin tamamen otomatikleşeceği günler için, robotlara araştırma prosedürlerini öğretmek amacıyla Multiply Labs ile işbirliği yapıyor.

Lilly sözcüsü ise çalışanların Nvidia personeliyle birlikte çalışarak dünya çapında bilimsel ve teknik yeteneklere kesintisiz işbirliği ve erişimi sağlayacaklarını belirtti. Şirket, inovasyon laboratuvarının ilk aşamada ilaç keşfi ve yapay zeka modeli geliştirmeye odaklanacağını bildirdi.