Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Oaktree Capital Group kurucularından Howard Marks, varlık fiyatlarındaki düşüşün sürmesini beklediğini ve son günlerde görülen piyasa sıçramasının koronavirüs salgının etkilerinin potansiyel olarak ne kadar büyük olabileceğini hesaba katmadığını söyledi.

Marks, Salı günü müşterileri için kaleme aldığı notta, "Varlıklar Cuma günü iyimser bir şekilde fiyatlandı, ancak haberlerin daha da kötüleşme olasılığı dikkate alınmadı," dedi ve "Olası negatif gelişmeler karşısında savunma durumunu daha da artırmayı düşünebilir ya da düşünmeyebilirsiniz. Ancak en önemli şey tepki vermeye hazır olmak ve düşüşlerin avantajlarından yaararlanmaktır" şeklinde görüş bildirdi.

Marks bunu 2008 finansal krizi döneminde de yazmış ve finans kuruluşlarından gelen bir dizi iflasın ekonomi üzerindeki etkilerinden endişe duyduğunu dile getirmiş, ancak "insan hayatına açık bir tehdit" olmadığını kaydetmişti. Marks, şimdi ise, Kovid-19 pandemisinin yayılması ile birlikte, negatif sonuçlar yelpazesinin çok daha geniş olduğunu yazdı.

73 yaşındaki Marks, "artan vaka ve ölüm sayısı, sağlık sisteminin dayanılmaz zayıflığı, milyonlarca kişinin işinden olması ve yaygın işletme kayıpları ve iflasları" içeren negatif bir tablo çizdi.

Marks, "Eğer bunlar ortaya çıkarsa, yatırımcılar muhtemelen son bir haftadaki iyimserliği bırakıp Mart ayının kalan kısmındaki kötümserliğe dönebilirler" dedi.

Koronavirüs salgını küresel finansal krizden bu yana hisse senetlerinde en büyük satış dalgasına neden oldu ve kredi piyasalarındaki stresi derinleştirdi. Petrol fiyatlarının 2000'lerin başından bu yana en düşük seviyesine inmesi ile birlikte, sıkıntılı tahvillerin miktarı, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Nisan 2009'dan beri en yüksek seviyesine çıktı ve bir haftadan daha az bir sürede dörde katlanarak 1 trilyon dolara tırmandı.