Advertisement
HABERLER ABONE OL

Otomotiv Distrübütörleri Derneği Başkanı Ali Bilaloğlu, Deloitte Türkiye ve ODD işbirliği ile hayata geçirilen "Türkiye Otomotiv Tüketicileri Araştırması" toplantısında Bloomberg HT'nin sorularını yanıtladı.

Son dönemde otomotiv pazarının çok yüksek oranda daraldığını kaydeden Bilaloğlu, sektörde fizibl kılınması gereken toplam pazar rakamlarına ulaşılmamasının Türkiye'deki otomotiv sanayii ekosistemi için olumlu bir gelişme olmadığını söyledi.

Türkiye pazarındaki daralma nedeniyle tüm otomotiv sanayinin Türkiye kısmı için üretimini azalttığını kaydeden Bilaloğlu, sektörün genelinde ihracata dayalı üretim modeline geçildiğini dile getirdi.

Faiz indirimlerinin etkisiyle Eylül ayında ılımlı rüzgarların estiğini bildiren ODD Başkanı, "Eylül'deki toplam satışların beklentilerin üzerinde olacağından umutluyuz. Eylül'de binek ve hafif ticari araç satışlarının 35-40 bin civarında olmasını bekliyoruz. Bu, otomotiv sektörü için çok olumlu bir gelişme" değerlendirmesinde bulundu.

İlk 8 aylık dönemde Türkiye'de yaklaşık 240 bin araç satıldığını dile getiren Bilaloğlu, "Son 5-6 yıllık ortalamaya bakarsanız son 4 aylık satışlar, toplam satışların yüzde 40'ı seviyesinde gerçekleşti. Yeniden böyle olursa bizi 350 bin civarında toplam pazar rakamına götürür. İyileşme olursa ve Eylül ayında faizlerin düşmesiyle iyileşmeyi hissetmeye başladık. Bu rakam 375 bin-400 bine ulaşabilir" dedi.

Deloitte Türkiye ile yaptıkları "Türkiye Otomotiv Tüketicileri Araştırması"na da değinen Bilaloğlu, "Türk tüketicinin teknolojiyle gelen beklentisi ve davranış değişikliğini araştırdık. Bu konunun üç ayağı var içten yanmalı motorlar, alternatif motorlar, otonom sürüş teknikleri diğeriyse otomotivin veri merkezi olması. Bu konuların tüketiciye, Türkiye'deki sanayiye etkisi ve hazırlık aşamasında yapılması gerekenleri araştırdık" diye konuştu.


CEREN DİLEKÇİ/BLOOMBERG HT