Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

TCMB Başkanı Murat Uysal, Ankara Sanayi Odası eylül ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada para politikasına yönelik mesajlar verdi.

Uysal  para politikasında oluşan hareket alanının önemli bir bölümünü temmuz ve eylül aylarında önden yüklemeli bir şekilde kullanmayı tercih ettiklerini söyledi, para politikasında temkinli duruşun süreceğini belirtti.

İNDİRİMLER SÜRECEK Mİ?

Gedik Yatırım Ekonomisti Erol Gürcan Uysal'ın verdiği mesajları Bloomberg HT'ye değerlendirdi. Gürcan kademeli faiz indirimlerinin devam edeceğini, ancak 300 - 400 baz puan yerine daha düşük olacağını söyledi.

Gürcan "Verilen ana mesaj, para politikasında hareket alanının hem enflasyonu etkileyen unsurlar hem de küresel gelişmelerin etkisiyle oluştuğuydu.

Para politikası için'Önden yüklemeli' ifadesi kullanılsa da diğer cümleden hala bu alanın tamamının kullanılmamış olduğu anlaşılıyor. Yani faiz indirimi için hala daha bir miktar alan olduğu ifade ediliyor. Enflasyonun yıl sonunda yüzde 13 - 14'e yakınsaması yüksek ihtimal. Yılın kalanında eğer kurda ekstra oynaklık görmezsek ve ülke risk priminde bozulma olmazsa hala kademeli indirim görme ihtimalimiz söz konusu.  

Ancak son 2 toplantıda olduğu gibi 3 - 4 puanlık bir indirim değil daha kısıtlı belki yarım veya bir puanlık kademeli indirimler beklemek gerçekçi olur..Tabi burada enflasyonun izleyeceği ana eğilim ve ülke risk priminin seyri son derece belirleyici olacak" ifadelerini kullandı.

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Saltoğlu da Bloomberg HT'ye "Gelecek toplantılarda toplamda 150 baz puan, belki 200 baz puanlık indirim olabilir. Bu da doğru bir adım olur" değerlendirmesini yaptı.  

UYSAL NE DEDİ?

Uysal " Küresel gelişmelerin de etkisiyle para politikasında oluşan hareket alanının önemli bir bölümünü temmuz ve eylül aylarında önden yüklemeli bir şekilde kullanmayı tercih ettik. Bu kararı alırken hedeflediğimiz dezenflasyon patikasıyla büyük ölçüde uyumlu olan bir para politikası duruşu hedefledik.

Gelinen noktada para politikası duruşunun enflasyondaki düşüş sürecini destekler nitelikte olduğunu değerlendirmekteyiz. Öte yandan, Türkiye'de enflasyon gelişmekte olan ülke grubuna kıyasla halen yüksek seviyelerde. Enflasyondaki düşüşü kalıcı hale getirebilmemiz için para politikasındaki temkinli duruşumuzu sürdürmemiz gerekmekte. Bu çerçevede, parasal sıkılığın düzeyini enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirleyeceğiz." değerlendirmesini yaptı.