Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), bazı üye ülke delegelerinin verdiği bilgiye göre, ortak teknik komite toplantısını planlanan tarih olan Pazartesi gününden Çarşamba gününe aldı. Daha geniş bir topluluğun temsilcilerinden oluşan bakanlar düzeyinde ortak izleme komitesi ise Salı günü yerine Perşembe günü toplanacak.

OPEC ve daha geniş bir topluluk olan OPEC + toplantıları, planlandığı gibi Çarşamba ve Perşembe günleri yapılacak. Bakanlar bu toplantılarda planlanan üretim artışlarını sürdürüp sürdürmeme konusunda karar almaya hazırlanıyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki OPEC, koronavirüs pandemisinin petrol talebini düşürmesi ile birlikte, üretimi kısmak amacıyla geçen yıl Rusya gibi büyük üretici ülkelerle bir araya geldi. Bunun sonucu ortaya çıkan OPEC + koalisyonu, kıstığı üretimi kademeli olarak artırıyor ve üretimin her ay günlük 400 bin varil artırılması kararı aldı. Ancak grup, virüsteki patlamanın talebi düşürmesi gibi faktörlerin ortaya çıkması durumunda bu artışları durdurma hakkını saklı tuttu.

Konu hakkında bilgiye sahip delegelerin verdiği bilgiye göre, toplantıların ötelenmesi, yeni Kovid varyantının piyasada tedirginlik yaratmasının ardından petrol fiyatlarının Cuma günü yüzde 10’dan fazla düşmesi sonrası piyasayı değerlendirmek için gruba zaman kazandıracak. OPEC ayrıca ABD ve diğer tüketici ülkelerin stratejik petrol rezervlerini kullanıma açmalarının olası etkilerini de değerlendirecek.