Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Son dönemde artışa geçen koronavirüs vakalarıyla birlikte petrol talebi yeniden tehdit altında ve üreticiler Pazartesi günü bir araya gelecekler. 1 Aralık'a kadar arza ilişkin bir karar verilmesi beklenmiyor ancak Suudi Arabistan ve Rusya arasındaki diplomasi trafiği şimdiden başladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Mohammed Bin Salman bir hafta içerisinde iki kez telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İki lider en son Nisan ayında yaşanan petrol krizi esnasında bir haftada iki kez görüşmüştü. O dönemde arzın kısılması ve fiyat savaşına son verilmesine ilişkin çözüm arayışı mevcuttu.

Petrol fiyatı varil başına 40 dolar civarında seyrederken Libya'nın arzı artıyor. Dolayısıyla arzı kısıntısının gevşetilmesi planının revize edilmesine yönelik OPEC üzerindeki baskı arttı. Şimdiden günlük 2 milyon varil azaltılmış olan üretim kısıntısı, Ocak ayında 1.9 milyon varil daha azalacak.

Üyelerin şu an için plana bağlı kalmalarına karşın, OPEC Genel Sekreteri Muhammed Barkindo, Perşembe günü talebin "sönük" olduğunu ve grubun piyasanın yeniden kötüye gitmesini engellemek için harekete geçeceğini söyledi. OPEC'in iç raporlarında da yeni bir arz fazlası oluşması riskine dikkat çekiliyor.

Sektörde etkili isimler, planlanan üretim artışlarıyla ilgili olarak OPEC+'in temkinli olması gerektiğinin altını çiziyor. Mercuria Energy Group gibi alım satım yapan işletmeler, JPMorgan Chase & Co.'nun da aralarında bulunduğu bankalar ile Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) gibi kurumlar, piyasaların hala çok kırılgan olduğunu belirtiyorlar.

New York'ta JPMorgan analisti Natasha Kaneva, konuyla ilgili değerlendirmesinde "Böyle bir zamanda piyasaya ek petrol arzı sağlamak akla yatkın bir adım değil." dedi.

Ortak Bakanlar İzleme Komitesi tarafından Pazartesi günü gerçekleştirilecek toplantıda bu görüşler değerlendirilebilir. Ancak panelde gelecek yılın arzına ilişkin karar verilmeyecek. Söz konusu karar 30 Kasım - 1 Aralık tarihlerinde daha geniş çaplı bir katılımla yapılacak bakanlar toplantısında ele alınacak.