Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bloomberg HT'ye konuk olan Orka Gorup YKB Süleyman Orakçıoğlu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'la İSO Meclis Toplantısı'nda Brexit sonrası İngiltere ile tekstil başta olmak üzere riskleri ele alacaklarını söyledi

Süleyman Orakçıoğlu, "Bu tarih 31 Ekim olarak veriliyor ancak yürürlüğe girmesi 31 Aralık'tan önce mümkün değil. Çünkü BTÖ kurallarıyla başladığınızda hep bir milat olur ve bu da yıl bitimlerinde oluyor" dedi.

Orakçıoğlu, "Tekstil ve hazır giyim ihracatını birlikte düşünürsek bizim 2019'da İngiltere'ye olan ihracatımız toplam 11 milyar dolar civarında. Bunun 1.8 milyar doları hazır giyim, 400 ila 500 milyon dolar civarı tekstil. İkisi toplamda 2.3 milyar dolar ve toplam ihracatın içindeki payına baktığımızda yüzde 18'ler seviyesinde ve önemli bir rakam. Hazır giyimin toplam ihracatın içindeki payı da yüzde 10. Bu bağlamda etkilenmesi gerçekten önemli. Bununla ilgili yapılan girişimler ve çalışmalar var. İngiltere'ye ihracatı gümrük birliğinde ATR ve menşe kurallarına bağlı kalarak yapabiliyoruz.Belki bunlarda bir esneklik sağlanabilir. Ancak buradaki en büyük handikap şu, Avrupa Birliği (AB), İngiltere ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalamadan biz STA anlaşması imzalayamıyoruz. Bu durumda AB ile İngiltere arasındaki görüşmelerde STA kapsam içinde olacak mı olmayacak mı buna bakmak gerekiyor" şeklinde konuştu.

Orakçıoğlu,"Otomotiv sektörümüzün İngiltere'ye ihracatı 2.5 milyar dolar, dayanıklı tüketim ürünlerindeki ihracatımız ise 2.2 milyar dolar seviyelerinde. Bunlar önemli rakamlar çünkü İngiltere dış ticaret fazlası verdiğimiz bir ülke. Yarın İSO Meclis Toplantısı'na Ticaret Bakanımız Ruhsar Hanım da katılacak ve bu konuyu orada değerlendireceğiz" dedi.