Advertisement
HABERLER ABONE OL

Otomotivde 2023'te Şubat rekorundan sonra Mart rekoru da geldi.

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği verilerine göre Mart ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2022 yılı Mart ayına göre yüzde 61,7 artarak 103 bin 929 adet oldu. Böylelikle Türkiye'de ilk kez Mart ayında satışlar 100 bini aştı.

2023 Mart ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 57,9 artarak 79 bin 226 adet olurken, hafif ticari araç pazarı yüzde 75,3 artarak 24 bin 703 adet oldu.

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı 10 yıllık Mart ayı ortalama satışlara göre yüzde 50 arttı. Otomobil pazarı, 10 yıllık Mart ayı ortalama satışlara göre yüzde 47,9 artış gösterdi. Hafif ticari araç pazarı, 10 yıllık Mart ayı ortalama satışlara göre yüzde 57,4 arttı.

Ocak-Mart döneminde satışlar 235 bini aştı

Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 55,2 oranında artarak 235 bin 971 adet olarak gerçekleşti.

Otomobil satışları, 2023 yılı Ocak-Mart döneminde geçen yıla göre yüzde 50,1 oranında artarak 175 bin 421 adet, hafif ticari araç pazarı yüzde 71,9 artarak 60 bin 550 adet oldu.

Tesla’nın uzun süredir konuşulan Türkiye lansmanı 3 Nisan’da düzenlenen etkinlikle gerçekleştirildi. Tesla Türkiye CEO’su Kemal Geçer Türkiye’de satışa sunulacak modelleri ve detayları açıkladı.

Geçer, Tesla’nın Türkiye pazarına ilk olarak model Y otomobilini getireceğini ve aracın 4 Nisan'dan itibaren ön siparişlerini alınacağını duyurdu.

Model Y’nin Türkiye pazarına Tesla’nın Berlin’deki devasa tesisinden gönderileceği belirtildi. Tesla Model Y’nin Türkiye pazarında üç farklı versiyonla satışa sunulacağı belirtildi. Arkadan itişli 455 km menzile sahip Standard Range versiyonunun fiyatı 1 milyon 548 bin 732 TL olarak açıklandı. Çift motorlu, dört çeker aktarma organına sahip Model Long Range’in fiyatı da 1 milyon 619 bin 532 TL olarak belirlendi.

Aracın en üst paketi olan Model Y Performance versiyonu ise 1 milyon 778 bin 821 TL’den satışa sunulacak. Çift motorlu dört çeker aktarma organına sahip Model Y Performance versiyonunun menzili 514 km.

Tesla Model Y araçları fabrikada BTK onaylı SIM’ler ile internete bağlanabilecek. Araçlar için otonom sürüş özelliğinin (FSD) Mayıs ayına kadar hazır hale gelmesi planlanırken tüm versiyonlarda standart oto pilot fiyata dahil olacak. Öte yandan gelişmiş oto pilot istendiğinde 100 bin TL’lik bir ek ödeme yapılması gerekecek.

Tesla Model Y siparişi nasıl verilecek?

Tesla Model Y, Tesla’nın resmi internet sitesi üzerinden 4 Nisan tarihinden itibaren ön siparişe açılacak. Ön sipariş fiyatı 10 bin TL olacak ve araç teslimatlarının Mayıs ayından itibaren gerçekleşecek.

Teslimatların İstanbul Akasya ve Kanyon AVM’de yapılacağı açıklandı. Ek olarak Tesla’nın ilk servisi ise İstanbul Merter’de açılacak.

Tesla şarj istasyonları faaliyete geçecek

Ön siparişlerle beraber yarından itibaren İstanbul, Edirne, Bolu ve Ankara'da bulunan 30 hızlı şarj istasyonu devreye gireceği öğrenildi. İstasyonlarda 1 kWh şarj ücreti Tesla modelleri için 6,9 ile 7,7 TL arasında diğer marka elektrikli araçların şarj ücreti ise 8,6 TL olacak.

Tesla Model 3, Model 3 ve Model X’in Türkiye’ye getirilmesinin ise piyasa koşullarına ve vergi düzenlemelerine bağlı olacağı değerlendiriliyor.

Otomotiv Zirvesi 2023'ün bu haftaki konuğu Ford Türkiye İş Alanı Lideri Özgür Yücetürk oldu.

Bloomberg HT'de yayınlanan programa konuk olan Yücetürk “Otomotivde bugüne kadar birikmiş olarak gelen bir talep var. Türkiye’de geçen seneden itibaren birikmiş olan talebin üzerine otomotiv ürünlerini bir yatırım aracı olarak değerlendirme niyetinde olan bir tüketici gurubu da pazarda talep göstermeye başladı. Bütün bunları eklediğimizde yüksek bir talep; fakat bu talebi karşılayamayan bir arz dengesizliği ile karşı karşıyayız" diye konuştu.

Her şeye rağmen otomotiv sektörü ekonominin lokomotif sektörlerinden biri olmaya devam ettiğini ifade eden Yücetürk “İhracat rakamına baktığımızda 30 milyar doların üzerine çıkmış olan bir ihracat rakamı çok net bir şekilde sektörün 2022’de zorluklara rağmen kararlılıkla yoluna devam ettiğini gösteriyor" dedi.

Yücetürk "İklim krizi ile birlikte araçların karbondioksit salınımlarını daha aza indirecek teknolojik çözümlerin arasında hibrit ve elektrikli araçlar geliyor. Araçların daha az yakıt tüketmesine imkân verecek şekilde malzeme tarafında da çalışmalar devam ediyor. Ford Otosan olarak geçtiğimiz yıl içerisinde devreye aldığımız sürdürülebilirlik taahhütlerimize göre, 2030 yılında binek araçlarda, 2035 yılında hafif orta ticari araçlarda, 2040 yılında da ağır ticari araçlarda tamamen elektrikliye geçmek. Hedefimiz tedarikçilerimizle birlikte tüm lojistik operasyonlarımızı 2035’te nötr noktaya getirebilmek. Plastik dönüşümünü daha önceliklendirerek önümüzdeki süreçte araçlarımızdaki plastik aksamlarının yüzde 30’unu sürdürülebilir malzemeden kullanmak ve araç imalatı sırasında kullandığımız su tüketimini yüzde 40 azaltmak gibi önemli hedefler kendimize aldık. Bunlara uygun aksiyonlarla da ilerlemeye devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.