Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İç talepleri canlandırmak amacıyla 31 Mart tarihinde sona erecek ÖTV ve KDV indirimi Cumhurbaşkanı kararıyla uzatıldı.

Beyaz Eşya Perakendecileri Derneği Başkanı Ali Yıldız Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede ÖTV KDV indirimlerinin uzatılmasının rahatlatıcı olduğunu belirtti. Yıldız "bu karar, yaz aylarını da kurtacak çünkü yazın beyaz eşya çok satılıyor. Dolayısıyla bu iniş çıkışlı satışı önleyecek, daha dengeli üretim ve satış yapısı olacak." diye konuştu.

Beyaz eşya sektörü 2018'de %17 daralmıştı.

"SEKTÖR UÇURUMUN KENARINDAN ALINDI"

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Murat Şahsuvaroğlu da Bloomberg HT'ye indirimlerin çok olumlu ve hayati olduğunu belirterek "son dönemde Sayın Bakanımız Albayrak'ın almış olduğu hızlı kararlar neticesinde otomotiv sektörü adeta uçurumun kenarından alındı.

Yoksa sektör hızlı şekilde küçülmeye doğru gidiyordu. Ekim'deki indirim kararıyla küçülme hızı yavaşladı. Sektöre ciddi manada katkı verecek bir uygulama" diye konuştu.

Ancak kredi faizlerinde arzu edilen düşüşe henüz ulaşılamadığını kaydeden Şahsuvaroğlu "Mevduat faizleri yüksek olduğu yerde tüketici otomobil, konut almak noktasında bekle ve gör politikası izliyor. Dolayısıyla mevduat faizlerinin de düşmesiyle 2. çeyrekte otomobil sektörü biraz daha hareketlenecektir." dedi.

Şahsuvaroğlu destekler devam ettikçe sektörün yılı 450 bin civarında kapatabileceğini, geçen sene bu rakamın 655 bin olduğunu söyledi ve "Bu tedbirler alınmasaydı daha düşük rakamlar konuşabilirdik." yorumunu yaptı.



Bugün alınan karara göre, konut satışlarında KDV oranı 31 Aralık 2019'a kadar yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanacak.

Mobilya sektöründeki KDV oranının yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanması ise 30 Haziran'a kadar sürecek. Beyaz eşyada ÖTV'nin sıfırlanması uygulaması da aynı tarihe kadar devam edecek.

1600 cc altı motorlu araçlardaki ÖTV'de yapılan 15'er puanlık indirim yıl sonuna kadar devam edecek. Ticari araçlarda KDV oranının yüzde 18 yerine yüzde 1 olarak uygulanması da 30 Haziran'a kadar sürecek.