Advertisement

Singapur'da Palm Oil Analytics'in sahibi Sathia Varqa'ya göre palm yağı vadelileri, Chicago'da işlem gören yüksek soya yağı fiyatlarından, Dalian'daki palm olein ve soya fasulyesi yağı ve artan ham petrol fiyatlarından destek buldu. Ayrıca Varqa, Malezya ihracatında bu ayın ilk yarısında ilk 10 güne kıyasla bir toparlanma olduğunu belirtti.

Bağımsız kargo anketçisi SGS Malaysia Sdn.'ye göre ihracat 1 - 10 Aralık boyunca bir önceki ayın aynı dönemine göre yüzde 11 düştü. Intertek Testing Services yüzde 6 düşüş bildirirken, AmSpec Agri düşüşün yüzde 5.8 olduğunu belirtti.

En büyük palm yağı alıcısı olan Hindistan'ın alımları, GGN Research idari ortağı G.G. Patel'e göre Malezya'da beklenen ihracat vergi artışı öncesinde Aralık'ta toparlayarak 725 bin tona erişecek. Patel, ithalatın Kasım'da büyük bir ihtimalle beş ayın dip seviyesine gerileyeceğini söyledi.

Piyasa aynı zamanda ham petrol fiyatlarındaki yükselişten de destek buldu. Petrol fiyatları Suudi Arabistan'da petrol tankerinin patlamasının ardından Orta Doğu'nun istikrarına ilişkin endişelerin artmasıyla varil başına 50 dolar seviyesinin üzerine tırmandı. Güçlü petrol fiyatları palm yağının biyoyakıt olarak cazibesini artırıyor.