Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan son dönemde ihracatçının sıkıntı yaşadığı navlun sorununa ilişkin çalışma kurulu kurduklarını açıkladı.

Bloomberg HT'ye konuşan konu hakkında şu açıklamalarda bulundu: Dünyadaki arz talep dengesinden dolayı pandeminin ilk dönemindeki tedarik sürecinin uzamasından dolayı navlun fiyatlarında dünya genelinde yüzde 300’e varan artışlar oldu. Konteyner bulamaz olduk. Çin'deki yılbaşından sonra bunun biraz daha gevşemesini bekliyoruz. Bu bütün dünyanın sorunu ama biz bakanlığımız koordinasyonunda hem Ulaştırma Bakanlığı ile hem Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile hem de lojistik sektörünün temsilcileriyle bir araya gelerek bir çalışma grubu oluşturduk. Konteyner üretimini nasıl teşvik edebiliriz diye düşünüyoruz. Ama sadece bu yeterli değil. Hatlı gemilerin de Türkiye’ye gelmesi gerekiyor.

Türkiye’nin hatlı gemisi yok ve bunun da olması gerekiyor. Bunlarla ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz. Bakanlığımız ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinasyonunda nakliyeciler için rezervasyon yaptıramayanlar için koordinasyon merkezi oluşturduk. Çünkü gidecek tüm yüklerin konteyner ile gitmesi gerekmiyor. Kısmi yük de olsa dökme gemisiyle gidebilecek olan ürünler de var. O ürünleri parça parça uygun bir şekilde paketlendiğinde sıkıntı yaşanmıyor. Hatta ilk gemimizi Afrika’ya gönderdik. Konteynere bağımlılıktan ne kadar kurtulabiliriz doğrultusunda çalışmalarımız devam ediyor.”

"Yunanistan ve Bulgaristan Gümrük kapılarının kapasitesini genişletiyoruz"

Bakan Pekcan Bulgaristan ve Yunanistan gümrüklerindeki kapasite sıkıntısına ilişkin “Yunanistan ve Bulgaristan gümrük kapılarının kapasitesini artırılması ile AB ile görüştük. Tıbbi cihaz üreticileri bu durumdan çok memnun olacaktır. AB mevzuatı Mayıs ayında yürürlüğe giriyor. Dün itibariyle teknik çalışmalarımız tamamlandı. Eskisi gibi sertifikalandırmalarını yapabilecekler.“ dedi.

"Esnafa şu ana kadar 3 milyar 300 milyon TL ödedik"

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan “Esnafa 3 milyar 300 milyon TL desteğimiz oldu. 31 Mart’a kadar devam edecek olan destek paketine hakkı olduğu halde başvurmayan esnafımız oldu. İnternet üzerinden başvuramamış esnafımız olur diye Ticaret il müdürlerimizle, TESK Başkanımızla irtibata geçtik. İstemeyen, başvurmayan esnafımız ihtiyacı olan başka biri kullansın diye desteklerden yararlanmak istemedi. İşte burada da esnafın ahiliğini görüyoruz. “ açıklamalarında bulundu