Advertisement
HABERLER ABONE OL

Petkim'in 2021 yılının ilk çeyreğinde net kârı piyasa beklentilerini aştı.

Şirket ilk çeyrekte 884 milyon TL net ana ortaklık kârı açıkladı. Bloomberg anketine katılan analistlerin ortalama beklentisi 717 milyon TL olarak belirlenmişti.

Şirketin satış gelirleri ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 82 oranında artarak 5,03 milyar TL'ye yükselirken, maliyetler ise yüzde 48,9 oranında yükseldi.

Buna bağlı olarak brüt kâr 205mn TL'den 1,22 milyar TL'ye ulaştı. Operasyonel giderler ise aynı dönemde bir önceki yılki seviyesini korurken, diğer faaliyetlerden ilk çeyrekte 95,3 milyon TL gelir kaydedildi.

Böylece faaliyet kârı 2020 ilk çeyreğindeki 132,8 milyon TL'den 1,18 milyar TL'ye yükseldi. Yatırım faaliyetlerinden 1Ç2021'de 10,6mn TL gelir kaydedilirken, aynı dönemde 48,3 milyon TL net finansman gideri kaydedildi.

2021 ilk çeyrek sonuçlarını değerlendiren SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı ve Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov, pandemi döneminde ihtiyacı artan tıbbi malzeme ve hijyenik ürünlerde kullanılan hammaddelerin üretimine yoğunlaşarak önceliği yurtiçi talebin karşılanmasına verdiklerini ve Türkiye’nin ilk ve tek entegre petrokimya tesisi olarak bu dönemde yurt içi sanayicilerin taleplerini kesintisiz olarak karşıladıklarını belirtti.

İlave 131 milyon TL'lik yatırım

Tedarik zincirinde dünya genelinde yaşanan sıkıntılara rağmen üretimlerini aralıksız sürdürdüklerini vurgulayan Anar Mammadov,“Petkim olarak, bu zorlu süreçte global piyasalarda yaşanan fiyat dalgalanmalarını etkin bir şekilde yöneterek sağladığımız avantajları operasyonlarımıza yansıttık. Global ölçekte hammadde fiyatlarının ürün fiyatlarındaki artışın gerisinde kalması da bu süreçte etkili oldu” diye konuştu.

Yılın ilk çeyreğinde başarılı bir finansal performans sergilediklerini ifade eden Anar Mammadov, “FAVÖK (operasyonel kâr) rakamlarımız TL bazda bir önceki çeyreğe göre yüzde 56 artış gösterdi. Zor bir süreçte elde edilen bu performansımızda, inovatif çözümlerle operasyonel verimliliğin yükseltilmesinin büyük etkisi oldu. Fabrikalarımızda verimliliğin artması için yaptığımız ilave yatırımların tutarı 131 milyon TL’yi buldu. Finansal sürdürülebilirliği destekleme hedefiyle borç ödemelerimizi önceliklendirerek, bu dönemde gerçekleştirdiğimiz 478 milyon TL’lik net finansal ödemeyle de güçlü finansal yapımızı ortaya koyduk” ifadelerini kullandı.