Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısının bir yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine inmesi ve bu gelişmenin ABD-Çin ticaret savaşının talep görünümünü bozacağı endişelerinin etkisini azaltmasının ardından kazancını varil başına 68 doların üzerinde korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta Cuma günü yüzde 1.2 yukarıda kapandıktan sonra hafifçe düştü. Baker Hughes'ın CUma günü açıkladığı verilere göre, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı geçen hafta son altı haftada beşinci kez azaldı ve Mart 2018'den bu yana en düşük seviyesine indi. ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile gerilimin artmasının ardından Tokyo'yu ziyaret etti. Trump'ın bu ziyaretinde, Beyaz Saray'ın Japon otomobillerine gümrük tarifelerinin artırılacağı tehdidinin ardından bir anlaşmaya varmaya çalışıyor.

Petrol geçen hafta, Perşembe günkü yüzde 5.7'lik kaybın da etkisi ile, yoğunlaşan ticaret savaşının yatırımcıları küresel ekonominin görünümünü tekrar değerlendirmeye yöneltmesi ile birlikte yılın en büyük haftalık kaybını gerçekleştirdi. Bu güçlü düşüşten önce bile, para yöneticileri Batı Teksas petrolünde (WTI) yükseliş beklentisi ile açtıkları pozisyon sayısını son iki ayın en düşük seviyesine indirmişti. Öte yandan, Orta Doğu'daki gergin durum sürüyor, ancak kötüleşmedi. Bu nedenle, bölgeden petrol sevkiyatının aksayacağına ilişkin endişeler azaldı.

Singapur'da Oanda Asia Pacific Ltd. kıdemli piyasa analisti Jeffrey Halley, "Piyasa ABD-Çin ticaret savaşının küresel büyüme üzerindeki etkisini fazla dikkate alınmıyordu ancak Perşembe günü baraj yıkıldı," dedi ve "ABD'deki sondaj kuyusu sayısındaki düşüşün etkisi muhtemelen kısa süreli olacak ve petrol fiyatları bu hafta muhtemelen baskı altında kalacak" şeklinde görüş bildirdi.

Temmuz vadeli WTI, Nymex piyasasında, 24 sent ya da yüzde 0.4 düşerek Singapur saati ile 12:37'de varil başına 58.39 dolara geriledi. Fiyatlar erken saatlerde yüzde 0.7 kadar geriledi. Kontrat Cuma günü 72 sent yukarıda kapandı ve haftalık kaybını yüzde 6.6'ya daralttı.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Cuma günü yüzde 1.4 yukarıda kapandıktan sonra varil başına 68.69 dolar seviyesi civarında yatay seyretti. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 10.29 dolar primli işlem gördü.