Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya’ya uygulanacak yaptırımları açıklaması ve bu yaptırımların sert seçenekleri içermemesiyle yatay seyretti. İran ile yapılan nükleer görüşmelerde ilerleme sağlandığı haberleri de sıkışan piyasanın bir miktar rahat nefes almasını sağladı.

Ham petrol, Salı günü 100 dolara ulaşmasına 50 cent kalmışken kazançlarını geri vererek 97 dolara yakın seviyelerden işlem gördü. Biden Ukrayna’nın işgalinin başlangıcı olarak tanımladığı Rusya’nın Luhans ve Donetsk kararları sonrası ülkenin dış borçlanmasını ve elitlerini hedef alan yaptırımları açıkladı.

ABD Başkanı bu yaptırımların ilk adım olduğunu ve Rusya’nın saldırganlığı artırması halinde ağırlaştırılacağını vurguladı. Açıklanan önlemler ABD ve müttefiklerin daha önce seslendirdikleri tehditlere oranla oldukça hafif kalarak petrolde yaşanan sert yükselişe ara verilmesine neden oldu. OPEC+ ise piyasaya sunulan petrolü artırma konusunda herhangi bir adım atmazken birliğin önemli üyeleri üretimi artırmak için bir ihtiyaç görmediklerini belirtiyorlar.

“Ukrayna’da gerginliğini artması halinde petrol fiyatlarının 100 dolar üstüne çıkması konusunda hala dikkate değer derecede risk var” diyen Commonwealth Bank of Australia Maden ve Enerji Emtia Araştırma Direktörü Vivek Dhar, “Küresel petrol stoklarının yedi yılın en düşüğünde olması ve OPEC+’nın üretim artışının hayal kırıklığı yaratan performansı nedeniyle yedek kapasitenin sorgulanmasını göz önünde bulundurursak petrol piyasalarının etkiye açık bir durumda olduklarını söyleyebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

Nisan vadeli Batı Teksas Petrolü Nymex piyasasında yüzde yatay seyrederek 92,22 dolara yükseldi.

Nisan vadeli Brent petrol Londra ICE Futures Europe piyasasında yüzde 0,3 artarak 97,17 dolara yükseldi.