Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektör verisinin ham petrol stoklarında güçlü bir düşüş olduğunu işaret etmesi ve Washington ile Pekin'in yüz yüze ticaret görüşmelerine tekrar başlamasının talebin artacağına ilişkin umutları artırmasının ardından yükselişini dördüncü güne taşıdı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki üç günde yüzde 2.7'lik bir ralli gerçekleştirmesinin ardından yüzde 0.9 daha yükseldi. ABD'de özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) verilerine göre ham petrol stokları geçen hafta 10.96 milyon varil düştü. Çarşamba günü açıklanacak olan resmi petrol stok verilerinin bu tutarın yarısı kadar bir düşüş göstermesi bekleniyor. ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer Pazartesi günü görüşmelerin sonlandığı Mayıs ayından bu yana ticaret konusunda ilk üst düzey yüz yüze görüşmelerde bulunmak üzere Çin'e gidecek.

Eğer API'nin stok verileri Enerji Enformasyon idaresi'nin (EIA) resmi verileri ile teyit edilirse, ABD'de ham petrol stokları altıncı haftayı da düşüşle geçmiş olacak. Bu durum, Basra Körfezi'nde devam eden jeopolitik gerilimin bölgeden petrol akışını olumsuz etkileyebileceği endişelerinin arttığı bir ortamda arzın sıkışmakta olduğunu işaret ediyor. Ancak, talep görünümü, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Salı günü küresel büyüme tahminlerini düşürmesi ve ticaret konusunda yanlış politika adımları ve Brexit'in toparlanmayı yolundan çıkarabileceği endişeleri ile olumsuz durumunu koruyor.

Singapur'da Vanda Insights kurucusu Vandana Hari, "Ham petrol Orta Doğu'daki gerilimden dolayı yükselirken, talep büyümesine ilişkin endişelerden kaynaklanan aşağı yön ağır ve yaygın," dedi ve "Ticaret görüşmelerinin yeniden başlaması iyi haber, ancak kimse hızlı bir çözüm beklemiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 25 sent ya da yüzde 0.4 yükselerek Singapur saati ile 11:58'de varil başına 57.02 dolara çıktı. Fiyatlar erken saatlerde 50 sent kadar yükseldi. Kontrat Salı günü yüzde 1 yukarıda kapandı.

Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 17 sent yükselerek varil başına 64 dolara ulaştı. Kontrat Salı günü yüzde 0.9 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 6.99 dolar primli işlem gördü.