Advertisement
ENERJİ ABONE OL

New York vadelileri önceki üç seansta yüzde 3,5 yükseldikten sonra 77 doların altına düştü. FED yetkilileri güçlenen ekonomi ve daha yüksek enflasyonun faiz artırımını beklenenden daha erken ve hızlı bir şekilde yükseltilmesine neden olabileceğine vurgu yaptı. Çin hastalığın tekrar yayılmasını durdurmak amacıyla bazı şehirlerde kısıtlamalara gitti.

Enerji Bilgilendirme İdaresi’nin Çarşamba günü yayımladığı verilere göre ABD benzin stokları beklenmedik şekilde 10 milyon varil artarak 232,8 milyon varile çıktı. Bu rakam analistlerin tahminlerinin ortalaması olan 1,75 milyon varilin oldukça üstünde olmasının yanında pandeminin küresel piyasaları etkisi altına aldığı Nisan 2020’den beri en büyük haftalık yükseliş oldu.

OPEC+ üyesi Kazakistan’da protestocuların hükümet binalarını ve hava limanlarından birini ele geçirmesi sonrası Rusya’nın başını çektiği Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) protestoları bastırmaya yardım için asker göndereceklerini açıkladılar.

Çıkan aşılarla birlikte ekonomilerin açılması enerji talebinin artması ve OPEC+’nın kademeli olarak aylık üretimini artırması petrolün 2021 yılını güçlü bir noktada kapatmasına neden oldu.

“Çin’de taleple ilgili büyüyen endişeler ve FED’in olası agresif faiz artırımını dikkate alan yatırımcılar petrolün de içinde olduğu riskli varlıklardan uzak duruyorlar” diyen VI Investment Corp. Kıdemli Emtia Analisti Will Sungchil Yun, “Fiyatların kısa vadede baskı görme ihtimali yüksek” yorumunu yaptı.

Şubat vadeli Batı Teksas Petrolü Nymex piyasasında yüzde 1,2 düşerek 76,89 dolara geriledi.

Mart vadeli Brent Petrol Londra ICE Futures Europe piyasasında yüzde 1,3 düşerek 79,76 dolara geriledi.