Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları New York'ta, ABD'de artan ham petrol stoklarının arza ilişkin endişeleri tekrar artırması ve koronavirüs vaka sayılarının tüm dünyada artması ile birlikte varil başına 41 dolar civarında kaldı.

ABD'de Çarşamba günü açıklanan resmi verilere göre, ülkenin petrol depolama ve dağıtım merkezi Cushing'deki ham petrol stokları Mayıs başından bu yana ilk kez artarken, ülke çapında stoklar geçen hafta sürpriz bir şekilde yükseldi. Öte yandan Kaliforniya ve Teksas eyaletleri vaka ve ölüm sayılarında neredeyse en yüksek rakamları açıkladı. Avustralya'nın ikinci en büyük kenti Melbourne'de karantina ilan edildi ve İran en yüksek ölüm sayısını açıkladı. Petrol bu ay oldukça dar bir alanda kaldı ve haftayı da önceki haftanın kapanışına yakın seviyelerdesonlandırmaya hazırlanıyor.

Petrol Nisan ayında sıfır seviyesinin altına düştükten sonra başlattığı rallisini, artan koronavirüs vakalarının talepteki toparlanmayı olumsuz etkileyebileceği endişeleri ile sürdürmekte zorlanıyor. Bazı finans kuruluşları salgından toparlanmanın oldukça uzun süreceği tahmininde bulunuyor. Standard Chartered Plc, petrol tüketiminin gelecek yıl sadece 2017 seviyelerinde olacağını tahmin etti ve bu durumun pandeminin büyümenin dört yılını ziyan ettiği anlamına geliyor.

Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) çarşamba günü açıkladığı verilere göre, ABD'de ham petrol stokları geçen hafta 5.65 milyon varil artarken, Cushing'deki stoklar 2.2 milyon varil yükseldi. Ancak benzin stokları, özellikle Doğu Kıyısı öncülüğünde, Mart ayından bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdi ve bu durum daha fazla insanın yollara çıktığını işaret ediyor.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "Koronavirüsten kaynaklanan talep aksaklıkları konusunda henüz rahata ermiş değiliz," dedi ve ABD'de ham petrol stoklarının rekor zirveler yakınına çıkmasının endişe kaynağı olduğunu sözlerine ekledi.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Çarşamba günü yüzde 0.7 yükseldikten sonra 4 sent düşerek Singapur saati ile 12:45'te varil başına 40.86 dolara geldi.

Eylül vadeli Brent petrol, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, önceki seansta yüzde 0.5 yükseldikten sonra fazla değişmeyerek varil başına 43.32 dolarda kaldı. Brent petrolde üç aylık zaman farkı 55 sent contango (yakın vadeli fiyatların uzun vadeliye göre daha ucuz olması) durumunda.