Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Küresel gösterge Brent vadeli işlemleri varil başına yaklaşık 79 dolara düşerken, ABD ham petrolü 74 doların altındaydı. Çarşamba günü yayınlanan hükümet verileri, ABD ham petrol üretiminin geçen hafta günde 13,3 milyon varil ile yeni rekor seviyeye ulaştığını gösterdi. Bu arada İran destekli militan grup, ABD'nin üslerine askeri saldırı düzenlemesi halinde misillemede bulunacağı konusunda uyardı.

Kızıldeniz saldırılarının artmasının nakliyecileri gemilerini ana enerji geçiş noktasından uzaklaştırmaya yöneltmesiyle ham petrol bu hafta toparlandı. Yatırımcıların, grubun arz kısıtlamalarını uzatma kararına rağmen OPEC+'nın önümüzdeki çeyrekte piyasayı sıkılaştırabileceğine ikna olmaması nedeniyle, hala 2020'den bu yana ilk yıllık düşüşünü bekliyor. Bu, ABD, Guyana ve Brezilya da dahil olmak üzere kartel dışındaki ülkelerdeki üretimin artmasıyla birlikte geliyor.

Mizuho Bank Ekonomi ve Strateji Başkanı Vishnu Varathan, "Bu, çok fazla gerilimin ve özellikle de arz gerilimlerinin olduğu bir pazar” dedi.

ABD, Husilere karşı askeri harekat üzerinde düşünürken, Washington diplomatik bir çözümü tercih ediyor ve bir deniz koruma gücünü desteklemek için Batılı ve Arap müttefikleriyle birlikte çalışıyor. Küresel ticaretin neredeyse yüzde 12'si Kızıldeniz'den geçiyor ve saldırı korkusu nedeniyle şu anda 100'den fazla konteyner gemisi Afrika çevresinde uzun rota izliyor.