Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, zayıf doların desteği ile, yatırımcıların dikkatlerini ABD ham petrol stoklarındaki beklenmedik artış ve Pekin ve Washington arasında tekrar artan gerginliğe çevirmelerinin ardından varil başına 42 dolar civarına sıkıştı.

Bu hafta başında gerçekleşen ralli, aşağı yönlü faktörlerin etkisi ile tekledi, ancak doların Mart ayından bu yana en düşük seviyesi yakınında seyretmesi, dolar ile fiyatlanan emtiayı daha cazip hale getirdi. Fakat, ABD'de ham petrol stoklarının geçen hafta 5 milyon varil artış göstermesi ve distile ürün stoklarının artmasının ardından aşırı arza ilişkin endişeler tekrar ön plana çıkarken, ABD-Çin ilişkileri Çin'in Houston'daki konsolosluğunun beklenmedik bir şekilde kapatılmasının ardından daha da bozuldu.

Petrol Salı günü Avrupa Birliği (AB) liderlerinin teşvik paketi konusunda anlaşmaya varmasının ardından güçlü bir yükseliş gerçekleştirirken, fiyatlar, Nisan ayında sıfır seviyesinin altını gördükten sonra gerçekleştirdiği sıçramanın ardından bu ay dar bir işlem bandının dışına çıkmakta zorlanıyor. Koronavirüs aşısı için yarış hızlanıyor, ancak büyük ekonomilerde vaka sayısının güçlü bir şekilde artması ve OPEC + koalisyonunun gelecek aydan itibaren üretim kısıntılarını azaltacak olması fiyatların daha da artmasını önlüyor.

Sydney'de CMC Markets Asia Pacific baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Ham petrol piyasasında bugün alıcılar ve satıcılar arasında bir bilek güreşi var gibi gözüküyor," dedi ve koronavirüs vaka sayılarında artış ve ABD-Çin geriliminde canlanma olduğunu, ancak potansiyel aşı konusunda da umutların bulunduğunu sözlerine ekledi.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Çarşamba günü fazla değişmeden kapanmasının ardından yüzde 0.3 yükselerek Singapur saati ile 13:30'da varil başına 42.03 dolara çıktı.

Eylül vadeli Brent petrol, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, dün 3 sent geriledikten sonra yüzde 0.3 değer kazanarak varil başına 44.42 dolara ulaştı.

Brent petrolün altı aylık zaman aralığı 1.32 dolar contango (yakın vadeli kontratın uzun vadeliden ucuz olması) durumunda. Bu fark ayın başlarında 93 sent seviyesindeydi.