Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'nin bazı bölgelerinde koronavirüsün yayılmasına yönelik tedbirlerin tekrar uygulanmaya başlanmasının, ABD'de ham petrol stoklarında görülen beklenenden daha büyük düşüş ve OPEC üreticilerinin güçlü arz kısıntıları ile dengelenmesi sonrası sakin bir seyir izledi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) ABD'de ham petrol stoklarının geçen hafta 7.2 milyon varil ile bu yılın en sert düşüşünü gösterdiğini açıklamasının ardından yüzde 1.4 yükseldikten sonra varil başına 40 dolar civarında seyretti. Piyasada beklentiler ayrıca, OPEC üretiminin geçen ay 1991'den bu yana en düşük seviyeye indiğini gösteren anketten de destek buldu.

Koronavirüs salgını dünyanın en büyük ekonomisi ABD'yi sarsmaya devam ediyor. Ülkenin nüfus bakımından en kalabalık eyaletleri olan Kaliforniya, Teksas ve Florida'da vaka sayıları güçlü bir biçimde artıyor. Birçok bölge yeniden açılma adımlarınıurdurdu ya da tersine çevirdi ve bu durum enerji talebi üzerinde baskı yaratıyor. Ancak aşı cephesinde bazı olumlu gelişmeler var. Pfizer Inc. ve BioNtech SE'nin ilk testlerinde başarılı sonuçlar alındığı kaydediliyor.

Petrol bu hafta, OPEC + koalisyonu ve diğer ülkelerin arz kısıntılarının, virüs öncesi seviyelerinin oldukça altında kalan ve daha da düşme riski bulunan talebi dengelemesi sonucu 40 dolar civarında dar bir bantta kaldı. Hindistan'ın petrol bakanı, ülkesinde petrol ürünleri tüketimimin bir yıl önceki seviyelerinin yüzde 88'inde olduğunu kaydetti. Citigroup Inc.'ye göre, rafine petrol ürünleri için talep büyümesi, daha az insanın uçağa binmesi ve araç kullanması ile birlikte pandemi öncesi seviyelere asla ulaşamayacak.

IHS Markit enerji danışmanlığından sorumlu başkan yardımcısı Victor Shum, "ABD'de Kovid-19 vakalarının yeniden artmasına yönelik endişeler, petrol fiyatlarının daha da yükselmesine set çekiyor," dedi ve "Ülkelerin çoğunda Nisan ayından bu yana enerji talebi artıyor, ancak özellikle benzin ve jet yakıtı talebi bir yıl önceki seviyelerinin halen altında" değerlendirmesinde bulundu.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında Singapur saati ile 10:40'ta varil başına 39.81 dolar civarında yatay seyretti. Eylül vadeli Brent petrol, Çarşamba günü yüzde 1.8 yükseldikten sonra yüzde 0.1 değer kazanarak varil başına 42.05 dolara ulaştı.