Advertisement
HABERLER ABONE OL

Brent petrol yüzde 3,2 düşüşle Ukrayna savaşında beri en düşük seviyeye geriledi. Batı Teksas tipi ham petrol de düşüşte.

Bu yılın başlarında Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle zaten sıkı olan arz-talep dengesi iyice bozulmuş, Brent petrol vadelileri Mart’ta 139 doların üzerine çıkmıştı.

Fed’in enflasyonu dizginlemek için agresif faiz artışlarına devam edeceği beklentisi petroldeki düşüşü tetikledi. Traderlar Fed’den bu ay bir puan faiz artışı bekliyor.

Yüksek enerji maliyetleriyle enflasyonun 40 yılın zirvesinde seyretmesi ABD’nin bir numaralı gündem maddesi. ABD Başkanı Joe Biden daha önce birkaç kez OPEC’e enerji fiyatlarını düşürmek için daha fazla üretim yapma çağrısında bulunmuştu. Biden’ın bu haftaki Orta Doğu turunda bu konudaki temasları takip edilecek.

Eylül vadeli Brent petrolün varil fiyatı yüzde 3,2 düşüşle varil başına 96,39 dolardan, Ağustos vadeli ABD tipi ham petrol ise yüzde 5,6 düşüşle 90,81 dolardan işlem görüyor.

PVM Oil Associates analisti Tamas Varga “yüksek enflasyonun ekonomik büyümeyi ve petrol talebini etkileyeceğine dair endişeler artıyor.” ifadelerini kullandı.