Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol piyasalarındaki erime, sert fiyat düşüşlerinin, kullanılmayan ham petrolü depolamak için yer kalmamasından dolayı, teknik anormalliklerden etkilenen kontratların ötesine de yayılması ile birlikte yoğunlaştı.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI) Pazartesi günü tarihte ilk kez sıfın altına indi, ancak panik satışlar Salı günü yüzde 42 düşerek kısa süreliğine 12 doların altına inen Haziran vadeli WTI kontratlarına da sıçradı.

Fiyatlardaki çöküşün vadesi yakın olmayan kontratlara da sıçraması, petrol piyasasındaki krizin şiddetinin altını çiziyor. Depolama tankları, boru hatları ve petrol tankerleri, ülkelerin koronavirüsün yayılmasını önlemek için karantina tedbirlerine gitmesi sonrası petrol talebindeki sert düşüş dolayısıyla artan arz fazlasından dolayı hızla doluyor.  

Petromatrix GmbH idari direktörü Olivier Jacob, "Negatif fiyatlar Mayıs vadeli WTI'ın vadesinin Salı günü dolacak olmasından dolayı kısa sürdü, ancak bunun psikolojik etkisi devam edece. Haziran vadeli kontratta ve uluslararası ham petrol göstergelerindeki sert düşüşlerin üreticilere verdği acı bir süre daha devam edecek," dedi ve "Ham petrolde negatif fiyatlar bir kez görüldüğünde, limitler tamamen değişti. Dün olan vadeli piyasadaki güven için aşırı kötüydü. Artık sadece normal işlemlere dönmek yetmeyecek. Güven kırılmış durumda" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli WTI hafifçe toparlandı ve New York saati ile 05:55'te yüzde 24 aşağıda 15.60 dolar seviyelerinde seyrediyordu. Düşük hacimli Mayıs vadeli WTI negatif seviyelerde seyretmeye devam ediyor ve varil başına eksi7 dolar seviyelerinde. Brent petrolü ise kısa süreliğine 20 doların altına inerek 2002'den beri en düşük seviyesine inmesinin ardından yüzde 21 aşağıda 20.27 dolar seviyelerinde işlem görüyordu.

(güncellendi)