Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol Suudi Arabistan ve Rusya'nın OPEC+ üretim kısıntılarının uzatılmasına yönelik destek sinyali vermesi ve ABD – Çin'in ticaret görüşmelerine devam edecek olmasının talep görünümünü iyileştirmesiyle beş haftanın yükseğine tırmandı.

Petrol vadeli kontratları geçen iki haftada yüzde 11 yükselmesinin ardından yüzde 2.8 arttı. Diğer OPEC üyeleri, S. Arabistan ile Rusya arasındaki üretim kısıntılarının 6 – 9 ay uzatılması yönündeki anlaşmaya destek sinyali verdi.

Washington ile Pekin ticaret savaşında ikinci kez ateşkes yaptı ve ABD Çin'e uygulayacağı ek gümrük vergisini askıya aldı.

Petrol Cuma günü itibariyle Ocak'tan bu yana en güçlü aylık kazancını kaydetti. Orta Doğu'da yükselen tansiyonun ham petrol tedariğini olumsuz etkileyebileceği endişeleri yükselişte etkili oldu. Nijerya, Irak ve Umman'ın Suudi – Rus anlaşmasını desteklemesine karşın önerinin tüm OPEC üyelerinin desteğini alıp almayacağı konusu net değil. OPEC grubu genellikle altı aylık üretim anlaşmaları yapıyor.

Singapur'da Vanda Insights kurucusu Vandana Hari, “Piyasa mutludan ziyade rahatlamış durumda.Ticaret anlaşması temelde sadece bir ateşkes ve OPEC+ kısıntıları kaçınılmaz sondu.” dedi.

Nymex'te işlem gören Ağustos vadeli WTI petrol kontratları Singapur saatiyle 12:1'de 1.41 dolar artarak 59.88 dolara tırmandı. Kontrat geçen ay yüzde 9.3 yükseldi.

Londra'da işlem gören Eylül vadeli Brent petrol kontratları 1.63 dolar yükselerek 66.37 dolar oldu. Ağustos kontratının vadesi Cuma günü sona erdi.