Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol, OPEC+ gelişmeleri ve ABD’de fazladan bir mali teşvik paketine dair umutlarla birlikte beşinci haftayı da kazançla kapattıktan sonra bir miktar düştü.

Vadeli kontratlar, New York piyasasında cuma günü son dokuz ayın en yükseğinde kapattıktan sonra varil başına 46 dolar civarından işlem görüyor.

OPEC ve müttefikleri Ocak ayından itibaren günlük 500 bin varillik bir üretim artırımını onayladı ve sonraki adımlar için her ay toplanmayı taahhüt etti. Suudi Arabistan ise talebin yeterince güçlü olduğuna güvenerek Asya piyasalarında fiyatları artırdı.

ABD Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi, yeni bir mali teşvik paketinin üzerinde uzlaşmanın Amerikalılara yardım etmek için en iyi şans olduğunu belirtti.

Ham petrol fiyatlarının geleceği tamamen Kovid-19 aşısının kullanılıp kullanılamayacağına bağlı.

Biden’ın yaptırımları bir miktar hafifleteceğini düşünen İran petrol ihracatını ve Libya da üretimi artırmaya hazırlanırken OPEC+ giderek daha fazla arz yönlü baskıyla karşı karşıya kalıyor.

OPEC+ günlük 1,9 milyon varil artış yerine 500 bin varil artışı seçerek piyasadaki yükselişi devam ettirmek için zor bir karar verdi. ABD teşvik paketi görüşmeleri de destekleyici bir faktör olabilir fakat aşı gelişmeleri tarafından daha fazla desteğe ihtiyaç var. Vanda Insights Kurucusu Vandana Hari

Ocak vadeli Batı Teksas Petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Cuma günü yüzde 1,4 yükseldikten sonra Singapur saatiyle 11:52’de yüzde 0,4 düşerek varil başına 46,09 dolara geriledi.

Ocak vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe Piyasasında, bir önceki seansta yüzde 1,1 yükseldikten sonra yüzde 0,4 düşerek varil başına 49,08 dolara indi.