Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Brent, iki günlük yükselişin ardından yaklaşık yüzde1 artışla 100 günlük hareketli ortalamanın üzerinde tutunarak varil başına 84 doların üzerine çıktı. ABD ham petrolü 80 dolara yaklaştı. ABD'de işsizlik yardımına yönelik ilk başvurular Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı ve bu da para politikasının gevşetildiği iddiasını destekledi. Dolar Perşembe günü değer kaybederek çoğu alıcı için emtiaları daha cazip hale getirdi.

Ham petrolün son kazanımları, vadeli kontratların Mart ayından bu yana en düşük haftalık işlem aralığını kaydetmesiyle birlikte, nispeten sessiz fiyat hareketini yansıtıyor. Fiyatlar, OPEC+'nın arz kesintileri, güçlü küresel talep ve Orta Doğu'da tekrarlayan gerilimlerin de yardımıyla bu yıl yüksek kalmayı sürdürüyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefikleri, ikinci yarıdaki üretime karar vermek için gelecek ay toplanacak.

ANZ Banking Group analistleri Daniel Hynes ve Soni Kumari bir notta, "Ham petrol piyasası OPEC'in tedarik politikalarına bağlı kalacak. Devam eden kesintiler fiyatları desteklemeli ancak piyasa jeopolitik sorunlara karşı hassastır" dedi.

Ortadoğu'da İsrail, ABD'nin yardımı olmasa bile Gazze Şeridi'nde Hamas'a karşı mücadelesine devam edeceğini söyledi. Başkan Joe Biden, İsrail'in Refah'a kara harekatı başlatması halinde İsrail'e ilave saldırı silahı sevkiyatını durduracağını söylemişti.