Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Petrol, yatırımcıların Omikron varyantı ve bu hafta 2022 başından itibaren uygulanacak arz politikasının belirlenmesi için yapılacak OPEC+ toplantısının fiyatlar için oluşturduğu riskleri değerlemesiyle pandemi başından beri en büyük aylık düşüşüne ilerliyor.

Batı Teksas Petrolü 1,2 düşüşle önceki kazançlarını geri verirken Brent Petrol de gerilemeye devam ediyor. İlaç üreticisi Pfizer Inc. mevcut aşılarının yeni varyanta karşı ne kadar etkili olduğunu görmek için 2-3 haftalık bir süreye ihtiyaç olduğunu belirtti.

Petrol Kasım ayında yüzde 17’lik bir gerilemeyle pandeminin ilk çıkışıyla küresel tüketimi vurduğu Mart 2020’den beri yaşayacağı en büyük düşüşe hazırlanıyor. Yatırımcılar bir yandan Omikron varyantının sebep olabileceği sorunlarla ilgili işaretler bulmaya çalışırken diğer yandan üreticilerin izleyeceği politikaların nasıl şekilleneceğini anlamaya çalışıyor. OPEC+ perşembe günü yapacağı toplantıda üretim kapasitesini ay bazında artırmayı askıya alma kararını görüşecek.

“Yeni varyantla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmadan piyasanın ne yöne gideceğiyle ilgili kesin bir yargıya varmak için çok erken” diyen Oversea-Chinese Bankink Corp. Ekonomisti Howie Lee, OPEC+ nın arz artışını askıya alması durumunda “Bu petrolün tutunması için başka bir sağlam dayanak olacak” yorumunda bulundu.

Uzun vadeli fiyatların yakın vadeden düşük olduğu bir formasyonda görünen Brent Petrol için bu fark giderek daralmaya başladı. Bu da fiyatların yükseleceğine dair bir işaret olarak yorumlanıyor.

Ocak vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında yüzde 1,2 düşüşle 69,11 dolara geriledi.

Ocak vadeli Brent Petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında yüzde 0,9 düşüşle 72,80 dolara geriledi.