Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Küresel gösterge Brent, önceki iki seansta yüzde 3'ten fazla yükseldikten sonra varil başına 79 dolar civarında kaldı. ABD ham petrolü 74 doların üzerine çıktı. ABD ve müttefikleri, daha önce duyurulan bir görev gücünün hayati önem taşıyan su yolunda gemi taşımacılığına yönelik tehdidi ortadan kaldırmak için yeterli olmayabileceğinin bilincinde olarak, Yemen'deki İran destekli Husi isyancılarına karşı olası askeri saldırıları değerlendiriyor.

Artan jeopolitik riskler, OPEC+'nın üretim kesintilerine bağlı kalacağına dair şüpheler ve kartel dışından, özellikle de ABD'den gelen arzın artacağına dair endişelerle boğuşan petrol piyasasına prim getirdi. Petrol fiyatları, bolluk beklentisi ve İsrail-Hamas savaşının bölgesel etkilerinin kontrol altında kalması nedeniyle Eylül sonundan bu yana neredeyse beşte bir oranında düştü.

ANZ Group Holdings Kıdemli Emtia Stratejisti Daniel Hynes, Kızıldeniz'de artan gerilimin petrolün görünümünü önemli ölçüde değiştirmemesine rağmen, çatışmanın potansiyel olarak tırmanacağına işaret edebileceğini ve bunun önemli sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

Kızıldeniz, petrol için hayati bir ticaret kanalıdır ve Avrupalı alıcıların Ukrayna'nın işgali nedeniyle Rusya'dan Asya'ya giden varillerden uzak durmasının ardından, Rusya'dan gelen variller için önem kazanmıştır. Rusya'nın deniz yoluyla ham petrol ihracatı, Baltık'taki Primorsk limanından yapılan sevkiyatlardaki kısa süreli duraklama nedeniyle haftalık akıştaki düşüşe rağmen, dört haftalık ortalama bazda yeniden artış gösterdi.